Noul program malware Clipper fură criptomonedele utilizatorilor prin browser-ul fals Tor

O campanie periculoasă de malware pe browserul Tor se desfășoară în 52 de țări și a afectat deja peste 15.000 de utilizatori. Cercetătorii Kaspersky au descoperit că până acum infractorii au reușit să fure aproximativ 400.000 de dolari prin intermediul acestui virus.

Distribuit sub masca Tor Browser, malware-ul funcționează prin înlocuirea unei părți din conținutul tastat cu adresa portofelului digital al criminalului cibernetic, în loc de cea a posesorului de drept, de fiecare data când sesizează că se tastează adresa unui portofel.

Deși această tehnică există de mai bine de un deceniu și a fost folosită inițial de troienii bancari pentru a înlocui numerele de cont bancar, odată cu creșterea popularității criptomonedelor, acest nou tip de malware vizează acum activ proprietarii și comercianții de criptomonede.

O dezvoltare recentă de malware implică utilizarea Tor Browser, un instrument folosit pentru a accesa deep web. Utilizatorul țintă descarcă o versiune troianizată a Tor Browser, dintr-o resursă terță, care conține o arhivă RAR protejată cu parolă. Scopul parolei este de a preveni detectarea prin soluții de securitate. Odată ce fișierul este plasat în sistemul utilizatorului, acesta se înregistrează la pornirea automată a sistemului și este mascat cu pictograma unei aplicații populare, precum uTorrent.

Tehnologiile Kaspersky au detectat peste 15.000 de atacuri folosind programe malware care folosesc acest tip de infiltrare, toate vizând criptomonede precum Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin și Monero. Aceste atacuri s-au răspândit în cel puțin 52 de țări din întreaga lume, majoritatea fiind detectate în Rusia, din cauza utilizatorilor care descarcă browserul Tor infectat de pe site-uri web terțe, browserul fiind blocat oficial în țară. Printre primele 10 țări afectate se numără și Statele Unite, Germania, Uzbekistan, Belarus, China, Țările de Jos, Regatul Unit și Franța. Asta înseamnă că numărul real de infecții poate fi mult mai mare decât cel raportat.

Pe baza analizei mostrelor existente, pierderile estimate pentru utilizatori sunt de cel puțin 400.000 de dolari, dar suma reală furată ar putea fi mult mai mare, dat fiind că această cercetare se concentrează doar pe forțarea browserului Tor. Alte campanii pot folosi diferite metode de livrare software și malware, precum și alte tipuri de portofele.

Descoperiți mai multe despre malware-ul Clipper pe Securelist.com.

Pentru a vă păstra criptomonedele în siguranță, experții recomandă următoarele:

  • Descărcați software numai din surse de încredere: evitați descărcarea de software de pe site-uri web ale terților și utilizați surse oficiale ori de câte ori este posibil. Verificați întotdeauna autenticitatea software-ului înainte de a-l descărca.
  • Păstrați software-ul actualizat: asigurați-vă că sistemul de operare, browser-ul și alte programe software sunt actualizate cu cele mai recente patch-uri și actualizări de securitate. Acest lucru ajută la prevenirea exploatării vulnerabilităților cunoscute.
  • Utilizați soluții de securitate: o soluție de securitate fiabilă vă va proteja dispozitivele de diferite tipuri de amenințări.
  • Fiți atenți la link-urile primite prin e-mail și alte documente: nu faceți click pe link-uri și nu descărcați fișiere din surse suspecte sau necunoscute, deoarece acestea pot conține programe malware.
  • Verificați semnăturile digitale: înainte de a descărca orice software, verificați dacă există semnături digitale pentru a vă asigura că software-ul este autentic și nu a fost modificat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...