Noul telescop care va măsura expansiunea Universului (VIDEO)

Telescopul DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument), care are drept obiectiv desenarea unei hărţi 3D a cosmosului cu o precizie inegalată, a demarat activitatea de observare din Statele Unite, au anunţat luni responsabilii acestui proiect internaţional ce vizează o mai bună înţelegere a expansiunii Universului, informează AFP.

Instalat în deşertul Arizona, instrumentul spectroscopic DESI îşi va îndrepta timp de cinci ani cei 5.000 de ”ochi” din fibră optică înspre cerul nocturn, pentru a detecta şi analiza lumina provenită de la 35 de milioane de galaxii, din diferite epoci ale Universului.

Lumina pe care o emit se deplasează spre lungimi de undă mai mari

Ca urmare a expansiunii Universului, galaxiile se îndepărtează unele de celelalte. Cu cât se distanţează mai mult, cu atât lumina pe care o emit se deplasează spre lungimi de undă mai mari ale spectrului vizibil, adică spre roşu, a precizat Comisariatul pentru energie atomică (CEA), implicat în această misiunea astronomică.

Cercetătorii vor putea astfel crea o hartă 3D a Universului, conţinând ”detalii fără precedent, multiplicând de zece ori numărul spectrelor galaxiilor identificate”, a adăugat CEA, o instituţie publică din Franţa.DESI are capacitatea de a colecta ”5.000 de spectre ale galaxiilor la fiecare 20 de minute”, potrivit Christophe Yeche, cosmolog în cadrul CEA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...