Nu a mai rezistat: Jurnalistul Leter R. de Vries a încetat din viață

Victimă a unui atac la Amsterdam, jurnalistul olandez de investigații Peter R. de Vries a murit pe patul de spital, relatează Euronews. Potrivit familiei, rănile suferite prin împușcare, între care una la cap, i-au fost letale acestuia.

Trei suspecți au fost arestați în anchetă. Investigatorii cred că unul dintre indivizi este cel care a tras înspre Peter R. de Vries. Martorii atacului au auzit mai multe focuri de armă şi l-au găsit pe Peter R. de Vries zăcând pe caldarâm, rănit fiind în zona capului. “Este o zi sumbră, nu doar pentru persoanele apropiate lui Peter R. de Vries, ci şi pentru libertatea presei”, a declarat Ferdinand Grapperhaus, ministru olandez al Justiției. “Vrem ca în Ţările de Jos jurnaliştii să poată desfăşura cu toată libertatea orice anchetă ce trebuie desfăşurată. Această libertate a fost grav afectată în seara aceasta”, a adăugat el.

Șocant și de neconceput

Jurnaliştii din Uniunea Europeană trebuie să poată ancheta asupra criminalităţii şi corupţiei fără a se teme pentru securitatea lor”, a transmis reprezentantul Comitetului european pentru protecţia jurnaliştilor, o asociaţie de apărare a libertăţii presei cu sediul în SUA. Autorităţile olandeze trebuie să ancheteze “rapid şi minuţios” atacul asupra lui Peter R.de Vries, pentru a “determina dacă el era vizat din cauza activităţii sale profesionale” şi “a se asigura că atacatorul şi cei care l-au comandat vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a adăugat Tom Gibson într-un comunicat.

Atacul contra lui Peter R. de Vries este şocant şi de neconceput, acesta este un atac împotriva unui jurnalist curajos şi în consecinţă un atac împotriva libertăţii presei, care este esenţială pentru democraţia noastră şi statul nostru de drept”, a declarat premierul Mark Rutte în timpul unei conferinţe de presă la Haga. Peter R. de Vries, în vârstă de 64 de ani, jurnalist şi prezentator de televiziune, era o personalitate cunoscută în Ţările de Jos pentru rolul său în mai multe anchete asupra infracţiunilor de criminalitate. El a apărut în mod regulat în calitate de purtător de cuvânt al victimelor sau în cercul apropiat al unor martori-cheie. Peter R. de Vries a primit mai multe ameninţări cu moartea de-a lungul carierei sale.

Cel mai recent clasament mondial privind libertatea presei realizat de Reporteri fără Frontiere plasează Olanda pe locul 6 dintre cele 180 de ţări, în urma Norvegiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei şi Costa Ricăi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...