Nu folosiți concentratoarele de oxigen pentru alpiniști, în caz de Covid! Medic:„ E o capcană. Sunt pacienţi care ajung direct la ATI”

Publicat: 17 oct. 2021, 15:40, de Mihaela Verdes, în Sănătate , ? cititori
Nu folosiți concentratoarele de oxigen pentru alpiniști, în caz de Covid! Medic:„ E o capcană. Sunt pacienţi care ajung direct la ATI”
100 de noi paturi pentru bolnavii de COVID-19

Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat că sunt pacienţi cu COVID-19 care folosesc acasă concentratoare de oxigen din comerţ sau spray-uri cu oxigen destinate alpiniştilor. Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală atrage atenţia că aceste dispozitive sunt foarte periculoase și înșelătoare.

“Am avut astfel de pacienţi. Este o capcană şi este o capcană prin care, din păcate, trec destul de mulţi.

Trebuie să lămurim în felul următor: în momentul în care cineva are nevoie de oxigen, îşi măsoară saturaţia. Vede că-i mai mică, trebuie să ştie clar că înseamnă că are o formă severă de infecţie cu SARS CoV 2. În niciun caz nu e de stat acasă şi în acea situaţie boala trebuie tratată la spital”, a precizat medicul pentru News.ro.

Dr. Marinescu: Stau cu concentrator zile întregi şi ajung prea târziu la spital

„Sunt pacienţi care stau cu acel concentrator zile întregi acasă şi ajung din păcate mult prea târziu la spital, direct pe patul de terapie intensivă. (…)

Trebuie să ne facem evaluarea la spital, în niciun caz nu ne tratăm singuri. Am mai discutat cu automedicaţia, iar în cazurile acestea să folosim concentratorul de oxigen eu cred că este exclus.

Nici spray-ul pentru alpinişti nu are nicio legătură cu ce ne trebuie nouă aici. Este util pentru alpinişti, în anumite situaţii, pentru intervale scurte de timp. Dar nu are nicio legătură, acel pacient trebuie să fie evaluat şi are nevoie de mult mai mult decât un simplu concentrator de oxigen”, a mai explicat dr. Marinescu.

Dr. Marinescu: Concentratorul de oxigen, folosit acasă într-o singură situaţie

Medicul infecționist spune că concentratorul de oxigen acasă poate fi folosit într-o singură situaţie. Cea în care pacientul, după ce a stat internat un timp, are un grad de insuficienţă respiratorie cu formă prelungită şi are un necesar mic, de 2-3 litri. „Și atunci medicul este cel care hotărăşte că poate să folosească acest concentrator acasă, cu o monitorizare ulterioară, în niciun caz altfel”, a explicat el.

Administrarea corectă și suficientă de oxigen, esențială în Covid

Și Letiţia Coriu, şeful secţiei de ATI de la Spitalul Colţea, a explicat că administrarea de oxigen la timp este esenţială în boala COVID-19.

„Plămânul atacat de COVID se poate strânge ca o smochină, aşa, să piardă aerul din el şi să se lipească alveolele. Și să fie mai greu de desfăcut dacă întârzie să ajungă. (…)

În COVID, administrarea de oxigen care să se facă la timp şi cu presiuni pozitive, deci mai mult decât ce dă un concentrator, presiune pozitivă din aparatură special făcută, cu cort sau cu mască aplicată foarte etanş, acestea sunt soluţiile, trebuie desfăcute alveolele”, a precizat Letiţia Coriu.