Nu îi place cum „apare” în „Queen’s Gambit”: Șahista Nona Gaprindashvili dă în judecată Netflix

Nona Gaprindashvili, prima femeie care a obținut statutul de mare maestru internațional de șah dă în judecată Netflix, pentru defăimare.

Fosta jucătoare de șah, acum în vârstă de 80 de ani, susține că numele și cariera ei sunt citate într-o manieră „sexistă” și „disprețuitoare” în seria de succes The Queen’s Gambit. Șahista solicită daune de 5 milioane de dolari.

Născută în 1941 în Zugdidi, în vestul Georgiei, Nona Gaprindachvili joacă șah de la vârsta de 13 ani. A câștigat Campionatul Mondial feminin la vârsta de 20 de ani și și-a apărat cu succes titlul de patru ori.

Este identificată drept rusoaică, dar ea este georgiană

Potrivit Huffington Post, o frază care este pronunțată în mod special în ultimul episod al seriei a deranjat-o profund pe șahistă. La o competiție de șah organizată la Moscova, împotriva protagonistei Beth Harmon, interpretată de Anya Taylor-Joy, gazda evenimentului spune: „Singurul lucru neobișnuit despre Beth este genul ei, dar nu. Nu este unic pentru Rusia. Există Nona Gaprindashvili, însă ea este campioană mondială, dar nu s-a confruntat niciodată cu un bărbat”.

Nona amintește în plângerea sa că s-a confruntat cu zeci de jucători de sex masculin de top și a învins 28 în carieră. Avocații ei adaugă că, în producția Netflix, Nona Gaprindachvili este identificată drept rusoaică, dar ea „este georgiană, iar georgienii au suferit de dominația rusă atunci când făceau parte din Uniunea Sovietică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...