Nu mai au loc pe Pământ: Trei noi misiuni private, derulate de SpaceX

La doar câteva luni după ce a petrecut trei zile în spaţiu, miliardarul american Jared Isaacman a anunţat luni că preconizează trei noi misiuni private care vor fi derulate de SpaceX, dintre care una, planificată pentru anul acesta, va include şi o ieşire în spaţiu, informează AFP.

Misiunile vor utiliza racheta Falcon 9 a SpaceX, cu excepţia celei de-a treia, care ar trebui să fie ”primul zbor cu echipaj uman la bord” al noii mega-rachete Starship, aflată în prezent în curs de realizare de compania lui Musk, potrivit agerpres.ro. Anunţul reprezintă o nouă etapă pentru sectorul explorărilor spaţiale private, domeniul în cadrul căruia SpaceX s-a poziţionat în mod clar pe nişa explorărilor îndepărtate, rezervate până acum agenţiilor guvernamentale.

Testarea unor noi combinezoane spaţiale

Prima dintre cele trei misiuni, denumită ”Polaris Dawn’‘, va încerca să atingă ”cea mai înaltă orbită terestră atinsă vreodată”, zburând ”mai sus” decât orice altă misiune cu echipaj uman a SpaceX lansată până în prezent, potrivit unui comunicat. În septembrie 2021, omul de afaceri Jared Isaacman s-a îmbarcat în misiunea Inspiration4, prima care a trimis în spaţiu exclusiv civili, fără participarea unor astronauţi profesionişti. Misiunea a atins o altitudine de până la 590 de kilometri, mai departe decât Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Polaris Dawn” va fi lansată din Florida cel mai devreme în ”trimestrul al patrulea’‘ al acestui an şi este preconizată să dureze cinci zile, potrivit comunicatului.

O ieşire spaţială, inedită pentru companie, este prevăzută a fi realizată la ”o altitudine de circa 500 de kilometri’‘ şi are drept scop testarea unor noi combinezoane spaţiale dezvoltate de SpaceX, adaptate unor astfel de ieşiri extravehiculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...