Nu mai trebuie să te căsătorești: Certificat doar la notar

Modul în care se va putea încheia un parteneriat de viață, dar și drepturile și restricțiile pe care le vor avea cei implicați într-o astfel de relație în raport cu partenerul sunt cuprinse într-un proiect de act normativ, aflat, de puțină vreme, în dezbaterea senatorilor.

În primul rând, proiectul de lege de la Senat stabilește că „parteneriatul de viață se încheie și este valabil prin consimțământul personal, deplin și liber al viitorilor parteneri, exprimat individual, în scris, într-o convenție de parteneriat de viață, în fața unui notar public”.

Asta înseamnă că, spre deosebire de căsătorie, care, potrivit Codului civil, se încheie la primărie, în prezența a doi martori și în fața ofițerului de stare civilă, parteneriatul de viață se va putea încheia la notar.

Convenția semnată la notar va conține o declarație pe propria răspundere, în care se stipulează consimțământul liber al fiecărui partener, că nu sunt parte a unei căsătorii sau a altui parteneriat de viață, că partenerii și-au comunicat reciproc starea de sănătate și, în cazul în care a fost stabilit deja, domiciliul comun al partenerilor.

Potrivit proiectului, parteneriatul de viață nu se va putea încheia în cazul minorilor, între rudele în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv, între tutorele și persoana minoră ce se află sub tutela sa sau în cazul alienatului sau debilului mintal.

Mai exact, aceste limitări sunt cele impuse acum în cazul căsătoriilor, dar, spre deosebire de căsătorie, nu este interzis parteneriatul între persoane de același sex. De fapt, proiectul prevede că, dacă două persoane de același sex sunt căsătorite oficial pe teritoriul altor state, căsătoria va fi considerată drept parteneriat de viață în România.

Apoi, acest proiect de lege prevede că o persoana aflată în parteneriat de viață va fi asimilată soțului în următoarele aspecte: obținerea cetățeniei române; obligația de întreținere; moștenirea legală sau testamentară; dreptul la pensie de soț supraviețuitor; drepturile în materia asigurărilor sociale; asistența socială; drepturile pacientului; asigurările de sănătate, deținând calitatea de aparținător și coasigurat; violența domestică; libera circulație a persoanelor; regimul incompatibilităților și al conflictelor de interese.

Totodată, după cum apare în proiectul de lege, partenerii își vor păstra numele avut înaintea încheierii parteneriatului de viață și, în cazul parteneriatelor între persoane de același sex, nu vor putea adopta copii.

Aceasta nu e prima oară când apare un proiect prin care se dorește introducerea posibilității de a încheia parteneriate civile în locul căsătoriilor, doar că, acum, acest tip de relație este altfel denumit, respectiv parteneriat de viață. Amintim, în acest sens, de un proiect apărut spre sfârșitul lunii octombrie 2018, imediat după ce, în cursul aceleiași săptămâni, un altul ce conținea aproape aceleași prevederi a fost respins de Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...