„Nu ne place războiul”. Unde fug rușii de armată

Publicat: 19 mart. 2022, 17:30, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
„Nu ne place războiul”. Unde fug rușii de armată

Majoritatea rușilor nu sunt de acord cu războiul şi sunt speriaţi nu numai de sancţiunile economice, ci și de faptul că pot fi luați la armată, potrivit analiștilor. Mulţi merg în Serbia, companiile aeriene sârbe dublându-și cursele în ultimele zile, în condițiile în care preţul unui bilet este de aproape 500 de euro.

Nu doar ucrainenii fug din ţara lor ci şi ruşii. „Ne e frică să nu ne cheme la armată”, „Nu ne place războiul şi putem ajunge la puşcărie”, sunt doar două dintre motivele (care includ și sancțiunile economice) care îi fac pe unii dintre ruși să plece în bejenie. În fapt, îngrijoraţi de sancţiunile drastice şi de lumea întreagă care se întoarce împotriva lor, ruşii caută căi de scăpare din ţară.

Pleacă mai departe

Aeroportul internaţional din Belgrad a devenit un hotspot pentru ruşii afectaţi de închiderea spaţiilor aeriene ale multor ţări. Biletele sunt epuizate cu multe zile înainte și, potrivit statisticilor internaționale, sunt deja peste 200.000 de oameni care au lăsat în urmă o Rusie „pusă la colţ şi izolată”. 

Frica este dublată şi de fake news. Spre exemplu, zilele acestea, un mesaj de pe canalul de Twitter al televiziunii Nexta anunţa că toate avionele sârbe şi-au anulat zborurile înspre şi dinspre Rusia. Informaţie s-a dovedit însă falsă. De la începutul conflictului, avioanele companiei de stat Air Serbia şi-au dublat cursele către Moscova şi Sankt Petersburg. Oamenii nu zăbovesc însă prea mult în Belgrad, deoarece, ca și ucrainienii, pleacă mai departe în Cipru, Franţa, Turcia ori Germania.