Nu se verifică: Teoria celor șapte doze de vaccin „pe cap” de european

Unii dintre utilizatorii de internet susțin că oficialii Comisiei Europeană ar fi planificat deja mai multe campanii de rapel împotriva Covid-19., respectiv ar fi comandat echivalentul a șapte doze de persoană. Informația a fost transmisă în urmă cu câteva zile, pe CNews.

Pe rețelele de socializare, cifra circulă încă din vară printre antivacciniști. „Conform comenzilor, s-a făcut calculul: 7 doze pentru fiecare, inclusiv pentru bebeluși”, scrie un utilizator care, ca și alții, atribuie calculul unui fost cercetător Inserm, Alexandra Henrion-Caude. Geneticianul este unul dintre principalii oponenți ai politicii de sănătate puse în aplicare de guvernul francez.

Într-o serie de tweet-uri publicate la sfârșitul lunii iulie 2021, Alexandra Henrion-Caude prezintă un calcul complex al dozelor comandate în Europa și ajunge la concluzia că numărul comenzilor este echivalent cu patru sau chiar șapte doze pentru fiecare european. Calculul este greșit, potrivit 20 Minutes, care l-a refăcut și a obținut lămuriri de la Comisia Europeană. Geneticianul presupune că Bruxelles-ul a comandat 1,8 miliarde de doze, pe care le împarte la cele 447 de milioane de europeni. Un rezultat de patru doze de persoană. Un calcul greșit, deoarece comanda de 1,8 miliarde corespunde doar ultimului contract încheiat de UE cu Pfizer. Jumătate din acest contract se referă la o precomandă, precizează Comisia Europeană.

Împărțirea numărului de doze nu este aplicabilă

Este necesar, spune geneticianul, să se adauge la calcul cele 200 de milioane de doze comandate de Franța în decembrie 2020. O „comandă” care în realitate se înscrie în distribuirea primelor contracte semnate de Bruxelles. Alexandra Henrion-Caude împarte această cifră la populația franceză – pe care o estimează la 64 de milioane și rezultă alte trei doze, care se „adaugă la cele patru precedente”. Dar între dozele comandate sau doar precomandate, cele care privesc Franța și cele care vin de la Uniunea Europeană, calculul geneticianului nu este relevant.

Împărțirea numărului de doze comandate la numărul de locuitori din UE nu este aplicabilă. În total, până în prezent, Bruxelles-ul a comandat sau precomandat 4,6 miliarde de doze de vaccin. Din această cantitate, doar 2,4 miliarde au fost livrate sau comandate ferm, precizează Comisia Europeană pe site-ul său. Diferența se referă la o opțiune de cumpărare pentru 900 de milioane de doze de Pfizer și 965 de milioane de vaccinuri care sunt în fază de aprobare. Cele din urmă pot fi cumpărate doar dacă introducerea lor pe piață este autorizată. Este cazul Valneva, care se află în „faza preliminară”, precum și CureVac, Novavax și Sanofi-GSK, care sunt în curs de dezvoltare.

Mai mult, în calculul lor, susținătorii acestor informații false nu au luat în considerare doze alocate programului Covax, o „inițiativă globală pentru a asigura accesul rapid și echitabil la vaccinurile Covid-19 pentru toate țările, indiferent de nivelul lor de venit”, potrivit OMS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...