„Nu transformați cimitirele în restaurante! Dăruiți pomană acasă”, apelul arhiepiscopului Dunării de Jos de „Paștele Blajinilor”

Publicat: 27 apr. 2025, 19:20, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
„Nu transformați cimitirele în restaurante! Dăruiți pomană acasă”, apelul arhiepiscopului Dunării de Jos de „Paștele Blajinilor”

Arhiepiscopul Dunării de Jos îndeamnă la respectarea datinilor creștinești cu prilejul „Paștelui Blajinilor”, ca memoria celor plecați din această lume să fie prăznuită cu smerenie, prin rugăciune și lumina Învierii, nu prin mese organizate la morminte, iar pomana să le fie oferită celor săraci pe cât posibil acasă, nu în cimitire.

În prima zi de luni de după Duminica Tomii, cu prilejul „Paștelui Blajinilor”, credincioșii merg la mormintele rudelor și după ce preotul sfințește pomana, o oferă persoanelor sărace sau unor apropiați.

După 1990, a apărut un obicei care nu mai are nicio legătură cu ritualul creștin, ca de „Paștele Blajinilor”, unele familii numeroase, în special de rromi, să se adune la mormintele înaintașilor și să întindă mese îmbelșugate, cu de toate, de la whisky la sarmale și ceafă la grătar.

Este mai mult o demonstrație de belșug a celor vii, care își invită rudele și prietenii la o petrecere în cimitir, decât o comemorare a celor plecați la cele veșnice.

În cimitirele din Galați a devenit un obicei ca încă din Duminica Tomii să fie începute aceste petreceri, continutate și în ziua de luni. A fost necesară chiar și o campanie a Poliției Locale, de interzicere a grătarelor printre morminte.

„Nu transformați cimitirele în restaurante! Dăruiți pomană acasă la săraci!”

Într-un mesaj adresat credincioșilor, arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, îi îndeamnă pe aceștia să prețuiască mormintele strămoșilor ca pe sfintele altare și să se îndrepte spre mormintele rudelor și apropiaților plecați la Domnul în primul rând prin lumina Învierii și rugăciune:

„Iubiții slujitori, iubiți cinstitori ai vieții veșnice, și mormântul este un spațiu sacru. Acolo sunt rădăcinile vieții noastre omenești în așteptarea Învierii. Fiți îngeri, iubiți slujitori, și vestiți fiecărei persoane bucuria Învierii! Fiți pelerini, iubiți cinstitori ai mormintelor, căci așa ne cinstim viața: prin o lumină la căpătâi, o rugăciune și multă pace și reculegere!

Să curățim mormântul ca altarul! Să ordonăm cimitirul așa cum sunt bisericile și casele noastre! Iar fiecare pelerin la morminte să simtă îmbrățișarea de părinte, de fiu și de frate. (…)

Nu transformați cimitirele în restaurante! Dăruiți pomană acasă la săraci! Cu smerenie, vă mulțumesc!”