O altă pierdere uriașă pentru România: A murit Ion Caramitru

Actorul, regizorul și directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, a decedat la vârsta de 79 de ani. El era internat tot la Spitalul Elias, ca și Ivan Patzaichin, iar cauza a fost o boală de care a suferit în ultimele luni.

Medicii au reușit să afle doar la începutul lunii trecute ce boală are Ion Caramitru, când au descoperit că are o infecție de sânge. Din păcate, boala a fost fatală.

Ion Caramitru a fost o personalitate importantă a teatrului și filmului românesc. A fost și politician, lucrând la ministru al Culturii între 1996 și 2000.

Ion Caramitru a fost căsătorit cu actrița Micaela Caracaș și a avut trei băieți: Ștefan, Andrei și Matei Caramitru. A fost președinte al UNITER din 1990, iar începând cu anul 2005 a fost directorul Teatrului Național din București.

S-a născut într-o familie de aromâni din București. Despre tatăl său, actorul spune că a stat aproape nouă ani, în trei etape, în închisorea comunistă, sub acuzația de mic burghez, ascunzător de valori, după naționalizare.

Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, debutând cu un an mai devreme la Teatrul Bulandra – cu rolul principal în Hamlet de William Shakespeare. Și-a continuat angajamentul la teatrul Bulandra un timp, jucând și în spectacole la Teatrul Național București și în diverse alte teatre.

Caramitru a intrat în viața politică ca oponent al regimului comunist în timpul Revoluției Române din 1989. La 22 decembrie 1989, după ce președintele Nicolae Ceaușescu a părăsit Bucureștiul, Caramitru și cunoscutul scriitor disident Mircea Dinescu s-au alăturat mulțimii care ocupa clădirea Televiziunii Române ajungând un personaj central al Revoluției în direct, anunțând căderea regimului Ceaușescu.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

  1. Aceasta este o pierdere ? Va înșelați amarnic domnilor și doamnelor.
    Pierderea uriașă pentru România sunt acei șapte milioane de români care trăiesc disciplinat şi sau adaptat forțat condițiilor din Uniunea Europeană și de pe întreg mapamond rătăcesc alte doua milioane de suflete românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole