O aplicație pentru protejarea nurcilor din Delta Dunării a câștigat la CEE Imagine Cup Junior Virtual Hackaton

Cinci elevi de la Colegiul Național de Informatică din orașul Piatra-Neamț au câștigat locul întâi la un concurs regional derulat de Microsoft la nivel global, cu un proiect ce a avut ca temă protejarea nurcilor în Delta Dunării. 

Cei cinci elevi din clasele XI-XII, Anya Andreea Biro, Vlad Andrei Butnaru, Theodor Cristian Niță, Alexandru Gabriel Pașcu și Maria Cătălina Burlea, au participat în perioada 28-29 noiembrie, anul trecut, la CEE Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathon, ediția pe regiunea Europei Centrale și de Est a concursului desfășurat de Microsoft la nivel global. Șase țări europene, printre care și România, au abordat proiecte ce țin de biodiversitate și mediul înconjurător. Proiectul realizat de elevii români au avut ca temă protejarea nurcilor în Delta Dunării prin intermediul inteligenței artificiale, animalul fiind unul dintre cele mai rare mamifere din Europa. 

„Datorită posibilității de învățare în timpul procesului și a capacității de adaptare, utilizarea inteligenței artificiale în cadrul acestui proiect a urmărit identificarea problemelor legate de mediul natural în care trăiesc nurcile, pentru a putea colecta date și statistici cât mai precise, încercând să ofere soluții pentru reducerea intervenției omului și asigurând, totodată, populației existente șanse mai mari de supraviețuire”, a explicat profesorul coordonator Gabriela Blaga, care a participat pentru prima dată la concurs alături de cei cinci elevi. 

Timp de două zile, membrii echipei au folosit instrumente Microsoft în rezolvarea unor serii de exerciții practice privind inteligența artificială, mașini virtuale, arbori de decizie, baze de date, limbajul Phyton. Astfel, au învățat cum să construiască algoritmi de clasificare a imaginilor înregistrate din satelit și cum să folosească machine learning pentru a construi rețele neuronale în Excel.

De altfel, Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț este prima școală din oraș care a implementat un proiect complex de digitalizare care permite desfășurarea în condiții mai bune a învățământului online. 

„Încă din luna martie 2020, utilizăm aplicația Microsoft Teams pentru desfășurarea orelor, astfel încât elevilor le-a fost ușor să se conecteze la activitățile din cadrul evenimentului Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathon, eveniment care s-a desfășurat online folosind aceeași aplicație. Membrii echipei au avut încredere unii în alții, luând cele mai bune decizii împreună și au comunicat eficient, reușind să finalizeze la timp sarcinile de lucru. Fiecare a adus în cadrul echipei experiența sa în domenii precum programare, robotică, antreprenoriat, utilizare instrumente TIC, voluntariat, completându-se reciproc într-un mod pozitiv”, a mai precizat cadrul didactic. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...