O asistentă i-a dat apă cu zahăr unui bolnav cu o tumoră cerebrală, pentru că a fost sigură că îl ajută

Efectul placebo. Zic unii că ajută. Însă, în mod clar nu e de folos unui pacient în vârstă, cu tumoră cerebrală. Se pare că asistenta medicală dintr-o casă de bătrâni din Essex, Marea Britanie, Vijayan Rajoo pe numele ei – despre asistentă zic – n-a știut asta.

Sau s-a făcut că nu știe. Și, în loc să-i dea bolnavului morfină, i-a dat apă cu zahăr! A fost decizie proprie, căci medicii prescriseseră altceva. Cum durerile pacientului erau crunte, s-a deschis o anchetă medicală. Așa s-a aflat că Vijayan Rajoo nici măcar nu a deschis dulapul cu medicamente, darmite să mai și administreze analgezicele prescrise.

Din lene, a declarat ea la procesul care a urmat. Ea a mai spus că n-a crezut că e cazul să amelioreze durerile bolnavului și e suficient să-i dea apă cu zahăr, ca să-i inducă faptul că se simte bine și, astfel, să se demonstreze că efectul placebo funcționează.

La întrebările judecătorilor și avocaților pacientului din procesul deschis de familia acestuia, asistenta e explicat mereu că nu a făcut nimic greșit, doar a crezut, pe baza experienței sale de mulți ani, că morfina nu ajută pe nimeni să se vindece de o tumoră. Apa cu zahăr era suficientă ca bolnavul să creadă că se simte mai bine.

Asistenta chiar credea că e convingătoare cu apa ei cu zahăr. Potrivit judecătorilor, un astfel de comportament a arătat „absența totală de compasiune și înțelegere ” a lui Vijayan Rajoo, cerințe fundamentale pentru a fi o bună asistentă și pentru a putea lucra zilnic alături de pacienții care suferă de boli grave. Pentru acestea, femeia a fost concediată acum câteva zile. Ea poate să facă apel împotriva deciziei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...