O bacterie ”mâncătoare de carne”, alertă roșie în Japonia. Ce este și de unde vine?

Publicat: 30 mai 2024, 23:35, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
O bacterie ”mâncătoare de carne”,  alertă roșie în Japonia. Ce este și de unde vine?
streptococul β-hemolitic Japonia epidemie infecție Covid

O bacterie ”mâncătoare de carne””, mortală în 30% dintre cazuri, mutilantă pentru supraviețuitori. Aceasta e noua panică sanitară în Japonia, după anii înspăimântători de Covid. Specialiștii niponi spun că între cele două epidemii este o legătură.

Termenul de bacterie care mănâncă carne trebuie explicat. Este o infecție, numită fasciită necrozantă, deosebit de gravă, ce poate fi cauzată de diferite microorganisme. Cel mai frecvent este streptococul β-hemolitic din grupa A. Acesta este cel care pare că se răspândește în Japonia de la începutul anului.

O bacterie care mutilează și ucide rapid

Streptococul β-hemolitic din grupa A e o bacterie foarte dotată pentru a se strecura în corpul nostru. Sunt deja raportate cazuri după intervenție chirurgicală, Dar orice leziune poate fi o poartă de intrare pentru această bacterie, chiar o zgârietură benignă și nedureroasă. Când bacteria ”se instalează” cu putere începe să provoace probleme. Mai întâi apare o roșeață simplă, apoi țesuturile se umflă rapid, uneori în câteva ore, iar infecția se răspândește, uneori ”invadând”, de exemplu, tot piciorul. Durerea este  foarte puternică. Febra crește, sistemul imunitar intră în alertă, iar țesuturile încep să moară.

Dacă infecția este tratată rapid, ea poate fi depășită. Dar în multe cazuri, medicii sunt nevoiți să procedeze chiar la amputații.

Infecția este atât de violentă încât victima poate muri din cauza șocului toxic fatal, în 12 până la 24 de ore de la apariția primelor simptome. Infecția ucide aproximativ una din patru persoane afectate, relatează departamentul de sănătate publică din Columbia Britanică (Canada), unde boala este de asemenea prezentă. În Japonia, anul acesta, această infecție ucide chiar una din trei persoane afectate.

Bacteriile sunt ușor de tratat cu o doză masivă de antibiotice. Dar pentru aceasta este nevoie de două până la trei zile, perioada de incubație, fără semne de avertizare. Deoarece primele pete roșii nu provoacă neapărat îngrijorare sau leziunea inițială nu este întotdeauna detectată, atunci când începem să ne îngrijorăm, este adesea prea târziu.

Masca și distanțarea

În Japonia, cazurile de infecție cu această bactrie sunt în creștere: de la începutul anului au fost raportate peste 850 de cazuri, adică de 2,8 ori mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Și întrucât Streptococul A se poate transmite prin aer, prin saliva sau mucusul unei persoane infectate – posibil asimptomatică – teroarea se răspândește în întreaga populație. Mulți japonezi revin la folosirea măștilor și distanțarea socială radicală, ca în perioada Covid-19.

Legatura dintre cele două epidemii

După doi ani de prudență și limitarea contactului, sistemul nostru imunitar este în continuare ”adormit”, mai puțin sensibil la amenințări, chiar și după câțiva ani de la ultima mare izolare. Acesta este și motivul pentru care valurile de răceli și gripă din ultimele ierni au fost deosebit de virulente. Adică ne îmbolnăvim mai ușor. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele vulnerabile, nou-născuți și persoanele în vârstă.

Nu este specific Japoniei

Streptococul A a reapărut în regiunea Tokyo în iunie anul trecut, iar de atunci, trei sferturi din cele 47 de departamente ale țării sunt acum în „alertă roșie”, notează RTBF. Dar bacteriile din această familie nu sunt specifice Japoniei.

Ele sunt frecvente și ne infectează periodic, chiar dacă rareori fac probleme persoanelor sănătoase. Din 2010, o explozie a infecției în zona Londrei au generat câteva focare în Regatul Unit, unde sunt raportate aproximativ 500 de cazuri în fiecare an. În Canada, se estimează că există între 90 și 200 de cazuri în fiecare an, dintre care 20 până la 30 sunt fatale.