O băutură adorată de copii poate provoca convulsii. Avertisment pentru părinţi

Publicat: 22 iul. 2025, 21:25, de Anamaria Ionel, în Food , ? cititori
O băutură adorată de copii poate provoca convulsii. Avertisment pentru părinţi
sursa foto: pinimg.com

Granita – acea băutură răcoritoare cu gheață pisată, adorată de copii și vândută peste tot vara, de la tarabele din parc până pe litoral – ascunde un risc despre care puțini părinți știu.

Sub aparența inofensivă și gustul dulce, unele sortimente conțin glicerol (E 422), un aditiv care poate provoca hipoglicemie severă, convulsii și chiar pierderea cunoștinței la copii. În Marea Britanie şi Irlanda autoritățile trag deja semnale de alarmă.

Cazuri șocante în Marea Britanie şi Irlanda după consumul de granita

Cazuri recente din Marea Britanie și Irlanda au arătat că acest aditiv poate declanșa un sindrom de intoxicație cu glicerol, cu simptome alarmante, de la greață și confuzie până la convulsii și pierderea cunoștinței. Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA), citată de publicaţia totuldespremame.ro, avertizează că sub 7 ani copiii nu ar trebui să consume granita cu glicerol, iar pentru cei între 7-10 ani ar trebui limitat consumul la o singură porție de 350 ml/zi.

Autoritatea pentru Siguranța Alimentelor din Irlanda (FSAI) recomandă evitarea totală pentru copiii mai mici de 4 ani și consum cu moderație pentru cei între 5-10 ani. Ceea ce nu este însă suficient de clar pentru părinți este că, deși glicerolul este considerat sigur în doze mici și în anumite condiții, consumul său rapid și în cantități mari poate deveni o amenințare serioasă pentru sănătatea copiilor.

Simptome grave în doar o oră

Avertismentele privind pericolele glicerolului în granita nu sunt simple speculații. Se bazează pe cazuri clinice documentate și studii medicale riguroase. Acest studiu, publicat în martie 2025, a descris cazurile a 21 de copii din Marea Britanie și Irlanda spitalizați cu sindromul intoxicației cu glicerol.

Aceste cazuri au fost documentate pe o perioadă extinsă, din 2009 până în 2024, însă cele mai multe s-au întâmplat între 2018-2024. Majoritatea copiilor internați aveau vârste cuprinse între 2 și 7 ani. Publicația britanică The Sun menționează un caz dramatic al unei fetițe de doar 2 ani. Aceasta  a fost dusă de urgență la spital cu hipoglicemie (scăderea nivelului de glucoză din sânge sub limita normală) după ce a consumat granita.

93% dintre copiii afectați s-au îmbolnăvit în mai puțin de 60 de minute după consum, arată același studiu. Unii au manifestat simptome grave în primele 10 până la 60 minute:

  • hipoglicemie severă (scăderea bruscă a glucozei din sânge);
  • greață și amețeală;
  • letargie, confuzie și somnolență profundă;
  • convulsii și pierderea cunoștinței;
  • paloare bruscă și transpirație rece.

S-a raportat și acidoză metabolică (acumularea excesivă de acizi) și hipopotasemie (niveluri anormal de scăzute de potasiu în sânge), confirmate prin analize de urină și sânge. Multe dintre cazuri au fost grave, necesitând administrare rapidă de glucoză intravenoasă, arată studiul.

Citeşte şi: Oamenii de știință avertizează! Iaurtul cu fructe face copiii vulnerabili la boli și infecții

Ce este E422 folosit în granita

Glicerolul (E 422), utilizat ca aditiv pentru a menține textura specifică de „slushy” (mai ales în variantele „fără zahăr” sau „light”), poate atinge doze periculoase la copii atunci când este consumat rapid și în cantități mari. Experții EFSA au identificat că o doză de 125 mg de glicerol pe kilogram corp pe oră poate duce la reacții adverse. Un singur pahar de 330 ml poate furniza o astfel de doză copiilor mici, depășind rapid pragul de siguranță.

În România există o taxă pe băuturile îndulcite cu zahăr (sugar tax) din anul 2018. Această taxă, similară cu cea din Marea Britanie și alte țări, are ca scop reducerea consumului de zahăr și prevenirea obezității.

În țările în care există această taxă, producătorii de băuturi recurg la înlocuirea zahărului cu alți aditivi, cum ar fi glicerolul (E 422), pentru a evita taxarea suplimentară. Această strategie duce la o concentrație mai mare de glicerol în produsele etichetate „fără zahăr” sau „light”, inclusiv în granita.

Factor de risc în România

Un factor major de risc în România este obiceiul de consum, în special în sezonul cald. Copiii pot primi pahare mari, de 400-500 ml, consumate rapid pe caniculă. Acest scenariu se potrivește perfect cu cel descris de Food Standards Agency (FSA) din Marea Britanie. În plus, deși legislația UE obligă afișarea aditivului E 422, nu impune limite de concentrație pentru acesta.