O clădire monument istoric de pe bulevardul Regina Maria ar putea fi „sprijinită” de construcția unui bloc cu 7 etaje

Publicat: 21 mai 2021, 07:00, de Răzvan Zamfir, în News , ? cititori
O clădire monument istoric de pe bulevardul Regina Maria ar putea fi „sprijinită” de construcția unui bloc cu 7 etaje

Administrația condusă de Gabriela Firea a dat în ultima parte a mandatului aviz pentru construirea unui bloc de 7 etaje lipit o casă monument istoric de pe bulevardul Regina Maria 8-10 din Capitală, vizavi de Patriarhie. Practic, proiectul păstrează o parte din casa de peste 100 de ani, iar lipit se construiește blocul de 7 etaje. Momentan, acesta se află la aprobarea noului Consiliu General unde PNL și USR-PLUS au acum majoritate. La dezbaterea publică au apărut zeci de comentarii împotriva acestui proiect, provenite de la cetățeni, care au cerut aleșilor locali să respingă proiectul.

Potrivit Planului Urbanistic postat pe site-ul Primăriei Capitalei, municipalitatea a avizat păstrarea casei monument, consolidarea și extinderea ei cu un bloc cu 7 etaje, aproape pe toată suprafața terenului de circa 900 mp. Casa figurează în lista monumentelor istorice, la categoria B- monument de interes local, are parter și etaj și a fost construită în urmă cu mai mult de 100 de ani.

Pe o rețetă deja cunoscută, Imobilul a fost lăsat în paragină în ultimii ani, însă se prezintă decent și ar putea fi salvat. Mai mult zona este protejată, gradul de protecție fiind maxim – adică sunt permise intervenții care conservă caracterul zonei.

Dilemele ultimilor 25 de ani

Indicatorii urbanistici aprobați în mandatul Gabrielei Firea sunt: CUT 3,84 ADC/mp teren, POT (75%), înălțimea maximă 7 etaje (25 m). Înălțimea maximă permisă în zona protejată este de 16 m la care se pot adăuga două etaje, însă nu este obligatoriu să se construiască atât. Inițiatorul proiectului este firma Iancu Nicolae Center cu doi angajați. Avizul de urbanism a fost dat de Primăria Capitalei pe 5 august 2020.

Istoricul Andrei Pippidi scria în Dilema Veche:

„O situaţie asemănătoare se înfăţişează la nr. 10 (fost Coşbuc 28, fost Principesa Maria 34). Aici avem ca monumente istorice numerele 8-10 (pe lista oficială 6-10, dar 6 nu mai există, sau este blocul situat mai la est, la colţ cu ulicioara Sf. Ilie). Este o casă cu etaj în stil eclectic, cu o decoraţie destul de elaborată la faţadă şi în interior, la sala de festivităţi. A-i atribui construcţia unui arhitect activ în epoca aceea, ca I.N. Socolescu (1859-1924), nu e imposibil. Ornamentica bogată a faţadei la nivelul etajului împrumută stilistica clasicismului francez de secol XVII, ceea ce este un argument în favoarea identificării pe care mi-aş îngădui să o propun. Deşi o vastă pivniţă boltită indică o dată mai veche, construcţia de deasupra nu poate fi decît din ajunul de veac cînd s-a deschis bulevardul. Ea a fost sediul societăţii Unirea Constructorilor Români. Balconul central cu o feronerie uvrajată poartă simbolul masonic al echerului şi compasului, în acest caz potrivit cu profilul instituţiei.”

Proiect

Istoricul clădirii

Clădirea a adăpostit o şcoală de construcţii (director C. Dobrescu în 1924, pe cînd preşedintele societăţii era C. Niţescu). În 1950, cînd s-a adăugat un corp secundar (numai parter), s-a schimbat numerotaţia, iarăşi, odată cu numele străzii, fiindcă amintea de monarhie, aşa că imobilul a devenit Bulevardul. Coşbuc 24-28.

O altă schimbare a fost a numelui şcolii: Şcoala Medie Tehnică de Construcţii Civile, care a funcţionat acolo. După ce aceasta a dispărut, clădirile au trecut în proprietatea unei societăţi anonime, S.C. Aroconstruct, în 1991 au fost dezafectate şi reduse la funcţia de depozit. În prezent ele sînt goale şi deteriorate, cu tencuiala jupuită sau pătată de umezeală.

Consecinţă a cutremurului din 1977, nişte tiranţi metalici sînt înfipţi în faţade şi la interior. Totuşi, zidurile au rezistat, aşa că nu există pretext ca să fie demolate.

Opinia cetățenilor

STOP distrugerii patrimoniului urbanistic! STOP ştergerii istoriei acestui oraş! STOP rechinilor imobiliari! Nu sunt de acord cu acest nou PUZ distructiv!

Mă opun categoric mutilării acestei clădiri, monument istoric, și mutilării Bulevardului Regina Maria. Va solicit să gășiți soluții de punere în valoare a clădirii prin păstrarea arhitecturii ei originale. Opriți construirea blocurilor fără niciun stil arhitectonic în locul monumentelor istorice! Opriți batjocorirea Bucureștiului!

Nu distrugeți, nu hidosiți Bucureștiul în numele „dezvoltării„! Cînd aprobați distrugerea cladirlor cu valoare istorică, de patrmoniu și nălțare de hidosenii arhitecturale sau aprobați betonarea masivă a orașului, în detrimentul spațiilor verzi, pentru dezvoltarea cui o faceți? În nici un caz pentru bucureșteni. Niște taxe în plus la primărie ce ar putea fi încasate pe o clădire înghesuită pe 10 mp , de 15 etaje, între altele asemenea, înseamnă costuri ale primăriilor pt spitale/spitalizare pt bucureșteni mai mari decît taxele adunate.

Nu distrugeți această casă frumoasă, trebuie conservată

Apreciez că este o grozăvie orice ideea de a nu restaura această magnifică clădire, situată la 2 pași de Piață Unirii. Având calitatea de expert în probleme urbane, cu studii în materie de sisteme urbane și amenajări urbane apreciez că orice intervenție asupra patrimoniului cultural și imobiliar al orașului este inoportună și îmi soresc să cred că epoca demolărilor și distrugerilor trebuie să se încheie. Iar orice terne viran trebuie construit privind vecinătățile , respecatand speciaful și înălțimea clădirilor vecie și nu adăugând structuri oribile pline de sticlă și aluminiu.

O bătaie de joc acest proiect!

Nu sunt deacord cu PUZ-ul BULEVARDUL REGINA MARIA NR. 8-10 / SECTOR 4 propus din următoarele motive:

  • Consider că soluția oferită reprezintă o deteriorare a unui imobil cu valoare istorică.
  • Consider că soluția oferită reprezintă o deteriorare a zonei din imediată apropiere, a spațiului verde și a accesului din zona.