O companie maghiară își extinde activitatea în România. A participat în trecut la restaurarea Castelului Kálnoky

Publicat: 13 mart. 2025, 20:20, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
O companie maghiară își extinde activitatea în România. A participat în trecut la restaurarea Castelului Kálnoky
Fabrica Kesz

Compania maghiară de construcții KÉSZ România și-a inaugurat prima fabrică de producție în România.

Situată în Moldovenești, lângă Turda, unitatea industrială a KÉSZ România are o suprafață de 4.500 de metri pătrați și este echipată cu tehnologii de ultimă generație pentru producerea de structuri metalice, conducte de aer și profile auxiliare.

La evenimentul de inaugurare, Levente Magyar, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, a subliniat importanța acestei investiții pentru economia maghiară și prezența companiilor maghiare în străinătate, scrie Hungary Today.

Investiție strategică pentru consolidarea prezenței KÉSZ în România

Grupul KÉSZ activează pe piața românească de peste 20 de ani, fiind una dintre cele mai de succes companii de construcții maghiare la nivel internațional. Noua fabrică este considerată prima etapă a unei serii de proiecte finanțate de guvernul Ungariei, având ca scop consolidarea influenței economice a companiilor maghiare în regiune.

Potrivit lui Tamás Vida, CEO al KÉSZ Holding Zrt, filiala din România este cea mai de succes subsidiară a grupului în afara Ungariei. Cu aproape 200 de angajați, KÉSZ România nu se limitează doar la sectorul construcțiilor, ci este activă și în dezvoltare imobiliară, având proiecte importante în București și Cluj-Napoca.

Proiecte notabile realizate de KÉSZ România

Printre lucrările importante realizate de companie în România se numără:

  • Renovarea Bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca, proiect distins cu premiul Europa Nostra.
  • Restaurarea Castelului Kálnoky din Valea Crișului.
  • Construcția Băii Covasna, un proiect de referință în domeniul turismului balnear.

„Noua fabrică reprezintă o extindere strategică a activităților grupului, axându-se pe producția de structuri metalice și din oțel”.

Investiția, evaluată la 1,8 miliarde de forinți (4,5 milioane de euro), a fost realizată cu sprijinul Agenției Maghiare pentru Promovarea Exporturilor (HEPA).

Perspective de dezvoltare și extindere

Potrivit lui István Albu, director al KÉSZ România, fabrica a început deja producția cu 16 angajați și peste 30 de utilaje specializate, însă numărul acestora va crește pe măsură ce unitatea își mărește capacitatea.