O echipă a Observatorului Astronomic din Galați a obținut locul patru la Concursul european de astronomie „Catch a Star”

„European Association for Astronomy Education” (EAAE) organizează anual un concurs de astronomie pentru elevi, intitulat „Catch a Star”, o competiție europeană la care participanții se întrec în proiecte științifice realizate sub îndrumarea unor mentori.

La ediția din acest an, locul patru a fost obținut de o echipă a Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi, formată din Ovidiu Tercu, mentor și eleva Diana Maria Manole , membră al Astroclubului „Călin Popovici” care funcționează pe lângă observatorul astronomic.

Proiectul științific transmis la „European Association for Astronomy Education” de echipa din Galați este intitulat „Determining a star’s spectral type using multicolor photometry” (Determinarea tipului spectral al unei stele folosind fotometrie multicoloră) și s-a bazat pe observații astronomice menite să dezvolte competența investigațională a elevului în domeniul cercetării științifice. Premiul obținut constă într-o imagine cu Galaxia „Sombrero” realizată de „Very Large Telescope”.

Membrii Astroclubului „Călin Popovici”, care funcționează pe lângă observatorul astronomic din Galați, s-au remarcat prin mai multe peformanțe obținute la competiții internaționale, una dintre acestea fiind „Medalia de Bronz” la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică.

Observatorul Astronomic și Astroclubul din Galați împlinesc 17 ani de activitate

Astroclubul „Călin Popovici” din Galați a împlinit 17 ani de activitate, în această perioadă fiind înregistrate câteva performanțe notabile, de la înființarea unuia dintre cele mai bine dotate observatoare astronomice publice din țară, la descoperirea amai multor stele variabile care au primit numele „Galați” .

Astroclubul poartă numele unui astronom gălăţean, academicianul Călin Popovici (1910 – 1977), care în 1924, împreună cu fratele său şi câţiva prieteni, au înfiinţat la Galaţi „Asociaţia Astronomilor Români”. Astroclubul a fost înființat de muzeograful Ovidiu Tercu și un grup de pasionați de astronomie, iar primul instrument de observare a fost o lunetă recondiționată, adusă de acasă.

Simultan, la Complexul Muzeal pentru Științele Naturii Galaţi a fost înființată Secția Planetariu-Observator Astronomic și data primei proiecții la Planetariu, 16 aprilie 2005, a fost și data înființării astroclubului. În anii care au urmat a fost înființat cel mai modern observator astronomic pentru public din țară.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Barajul Bicaz, verificat după cutremurul de azi dimineață!

În urma unui cutremur cu magnitudinea de 3.3, care a avut loc în această dimineață în județul Neamț, autoritățile au demarat verificări în zona...

Surpriză: CFR Călători a scăpat iar de Smart-ul lui Dragnea și...

La compania CFR Călători este mare sărbătoare, pentru că unul dintre cei mai controversați directori, susținut de Dragnea și Grindeanu, a demisionat din Consiliul...