O fabrică importantă din România, abandonată de un gigant elvețian în 2023, se redeschide! Producția se va relua sub un alt brand

Publicat: 30 apr. 2025, 17:43, de Marian Apipie, în ECONOMIE , ? cititori
O fabrică importantă din România, abandonată de un gigant elvețian în 2023, se redeschide! Producția se va relua sub un alt brand

O fabrică importantă din România se va redeschide după aproape un an și jumătate! După ce gigantul elvețian Clariant a pus lacătul pe fabrica de bioetanol de lângă Craiova în decembrie 2023, acuzând pierderi masive, un alt investitor va prelua afacerea de la Podari (județul Dolj). Nemții de la Corden BioChem anunță că au preluat fabrica și vor utiliza infrastructura existentă pentru producerea de bioetanol de primă generație, pentru început.

O fabrică importantă din România, abandonată de un gigant elvețian în 2023, se redeschide

O fabrică importantă din România, construită în 2021 cu 140 de milioane de euro de elvețienii de la Clariant și abandonată, se redeschide, după ce a fost preluată de un alt investitor. Gigantul elvețian a început activitatea la fabrica din Podari în primăvara anului 2022, iar prima producție de etanol celulozic de uz comercial a plecat către Shell, în baza unui contract multianual, în iunie 2022. Clariant a rezistat însă până în decembrie 2023, când a anunțat că închide fabrica de lângă Craiova din cauza pierderilor. 120 de oameni și-au pierdut atunci locul de muncă.

Acum, producția fabricii de la Podari se va relua, dar sub un alt brand. Nemții de la Corden BioChem, autoproclamați lideri europeni în domeniul biotehnologiei industriale, anunță o investiție strategică în România, prin achiziționarea fabricii dezafectate de bioetanol din județul Dolj. Noua etapă începe cu reluarea producției, urmând un plan de dezvoltare pe termen mediu și lung, după cum se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Ce-și propun nemții de la Corden BioChem

„Inițial, Corden BioChem intenționează să utilizeze infrastructura existentă pentru producerea de bioetanol de primă generație (1G), pe bază de materii prime locale precum melasa și amidonul. Capacitatea de producție inițială estimată este de câteva zeci de mii de tone anual. Totodată, va consolida o echipă de specialiști locali, creând zeci de noi locuri de muncă în regiune. Inițiativa contribuie la îndeplinirea obligației distribuitorilor de carburanți din România de a comercializa un conținut minim de biocombustibili, în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 33/2023, și contribuie la reducerea dependenței de combustibili importați“, arată compania germană.

Corden BioChem susține că pe lângă producția de bioetanol, infrastructura existentă îi permite folosirea și extinderea capacităților tehnologice pentru introducerea altor produse de fermentație.

Astfel, dezvoltarea unor produse de fermentație cu valoare ridicată, având aplicații în industrii precum cea alimentară, cosmetică, furajeră, cea a suplimentelor alimentare și altele, devine posibilă. Investițiile suplimentare aferente diversificării producției sunt estimate la alte câteva zeci de milioane de euro, cu potențialul de a genera peste 100 de locuri de muncă specializate“, a precizat compania Corden BioChem.

O fabrică importantă din România se redeschide. „Impactul va fi național și chiar internațional“

După preluarea fabricii și relansarea producției, Corden BioChem propune o viziune pe termen lung pentru industria de biotehnologii din România.

Această investiție înseamnă mai mult decât relansarea unei fabrici – este despre echipă, despre performanță și despre dezvoltarea unei regiuni care va deveni un punct-cheie în tranziția verde. Este începutul unei noi etape care va pune Doljul pe harta europeană a energiei și biotehnologiei. Vom crea împreună un exemplu de succes în materie de inovație, locuri de muncă stabile și valorificarea resurselor locale. Începem aici, la Podari, dar impactul va fi național. Reluarea producției de bioetanol este primul pas într-un angajament ferm față de sustenabilitate și față de comunitate“, a afirmat Dr. Klaus Pellengahr, Managing Director al Corden BioChem.

Fabrica din Podari reprezintă un exemplu de reconversie industrială replicabil în România, susține compania, unde „tradiția agricolă se împletește cu tehnologia de vârf pentru a susține competitivitatea națională, într-o economie modernă“.

O fabrică importantă din România, abandonată de un gigant elvețian în 2023, se redeschide

Potrivit companiei germane, această investiție strategică reflectă angajamentul Corden BioChem și al grupului International Chemical Investors Group (ICIG) pentru soluții sustenabile și tranziția către tehnologii regenerabile. „Demersul se aliniază cu obiectivele europene și naționale privind promovarea biocombustibililor și vine într-un moment relevant, în care cererea pentru surse de energie alternativă devine tot mai mare, atât la nivel regional, cât și continental“, spun cei de la Corden BioChem.

Tranzacția s-a parafat vara trecută

Când a deschis fabrica de la Podari, în 2022, Clariant anunţa că va produce aproximativ 50.000 de tone de biocombustibili de a doua generaţie din 250.000 de tone de reziduuri agricole de provenienţă locală. Ulterior, facilitatea din Podari a raportat pierderi după înregistrarea unor probleme tehnice, ceea ce înseamnă că producţia nu a ajuns niciodată la capacitate deplină.

Drept urmare, unitatea unde lucrau 120 de persoane a fost închisă. Vara trecută, International Chemical Investors Group (ICIG) a semnat un acord cu Clariant pentru achiziționarea fabricii de bioetanol dezafectate din Podari.

Citește și: Un gigant mondial vrea să aducă primele trenuri cu hidrogen în România. Contractul este estimat la 400 de milioane de euro