O mănăstire românească șochează Elveția! Afaceri de milioane de euro

O mănăstire românească situată pe teritoriul Elveției a șocat opinia publică! Jurnaliștii de la publicația Tages-Anzeiger au rămas cu gura căscată atunci când au văzut ce afaceri învârt călugărițele de la Mănăstirea Protecției Maicii Domnului, din satul Les Sciernes-d’Albeuve!

Așadar, anchetă jurnalistică de proporții într-un ziar elvețian care are ca obiect o mănăstire românească. Jurnaliștii de la Tages-Anzeiger au descoperit că mănăstirea numită „Monastère de la Protection de la Mère de Dieu” (Mănăstirea Protecției Maicii Domnului), înființată în 2013, are afaceri de milioane de euro în domenii precum retailul auto și imobiliare.

În plus, afacerile asociate mănăstirii respective au filiale în Franța, România și Marea Britanie. Compania BCCH Group Switzerland AG a declarat în anul 2022 vânzări de peste 36 de milioane de lei, în România.

Cea care a deslușit tainele afacerii este stareța Antonia, care figurează ca director cu semnătură individuală a companiei BCCH Group Switzerland AG, care a avut la înființare sediul chiar la mănăstire. Deși stareța Antonia a renunțat la funcția de administrator unic al companiei la sfârșitul anului 2023, legătura dintre mănăstire și BCCH Group persistă, după cum scriu jurnaliștii austrieci.

Jurnaliștii au mers la noul sediu declarat al companiei, însă la cabana înregistrată pe numele a doi cetățeni români au răspuns două măicuțe, care au spus că proprietarii nu sunt disponibili.

Jurnaliștii austrieci mai scriu că mănăstirea a beneficiat nu doar de protecția Maicii Domnului, ci și de cea a statului, deoarece este în sine este o asociație care, la fel ca toate mănăstirile din cantonul Fribourg, este scutită de taxe.

Potrivit articolului din presa elvețiană, BCCH Group are mai multe sucursale, una în Franța, una în România și una la Londra. În România, cifrele de afaceri ale companiei sunt disponibile public: în 2022, BCCH Group Switzerland AG ar fi declarat vânzări de peste 36 de milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape 7 milioane de franci (peste 7 milioane de euro).

Jurnaliștii austrieci au încercat să obțină un punct de vedere al stareței Antonia, însă măicuța nu a dorit să comenteze informațiile din media asupra BCCH Group Switzerland AG.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole