O nouă descoperire de senzație dezvăluie un templu ascuns sub Parthenon!

Publicat: 19 iun. 2024, 22:49, de Radu Caranfil, în Cultură , ? cititori
O nouă descoperire de senzație dezvăluie un templu ascuns sub Parthenon!

Avem aici o nouă revelație care poate schimba cursul istoriei Greciei antice! Arheologii, harnici și neobosiți, au descoperit indicii ce sugerează existența unui templu ascuns sub actualul Parthenon. Descoperirea, bazată pe însemne grafice antice, oferă noi perspective asupra trecutului Acropolei din Atena.

Descoperirea graffitilor

Pe un afloriment de marmură situat la aproximativ 20 de kilometri de Atena, cercetătorii au descoperit peste 2000 de desene realizate de ciobani și păstori din secolul al VI-lea î.Hr. Printre aceste desene, unul a atras atenția în mod special: un templu complet cu coloane și trepte, inscripționat cu cuvintele „To Hekatompedon … Mikonos”. Conform arheologului Janric van Rookhuijzen, aceasta se traduce aproximativ prin „clădirea de 100 de picioare… a lui Mikonos.”

Detalii despre templul descoperit

În studiul publicat în American Journal of Archaeology, Janric van Rookhuijzen și Merle Langdon susțin că graffitiurile din Vari, ilustrează un templu pe Acropola Atenei care precede Parthenonul. Desenele sugerează că templul avea dimensiuni impresionante și era dedicat unei zeități. Rookhuijzen subliniază că alfabetul folosit în graffiti datează desenul în secolul al VI-lea î.Hr., cu cel puțin 50 de ani înainte de construcția Parthenonului, începută în jurul anului 450 î.Hr.

Context istoric

Istoricii au susținut mult timp că Acropola din Atena a avut o istorie pre-Parthenon, considerând că în 480 î.Hr. armata persană a distrus toate clădirile de pe acest sit. Muzeul Acropolei din Atena găzduiește sculpturi deteriorate care ar putea fi parte dintr-un templu existent înainte de război. Un document grec antic menționează un Hekatompedon pe Acropolă, folosit pentru „depozitarea comorilor„.

Interpretări și implicații

Rookhuijzen sugerează că acest Hekatompedon ar putea fi templul menționat în graffitiul lui Mikonos. În contextul grecesc, templele adăposteau adesea comorile oferite zeilor. Totuși, alți cercetători cred că termenul se referă la o curte deschisă pe Acropolă. Desenul lui Mikonos, realizat probabil în momente de plictiseală în timpul păstoritului, ar putea deține cheia pentru rezolvarea acestui puzzle istoric.

Și-acum, la săpat!

Graffitiurile lui Mikonos oferă o nouă perspectivă asupra unuia dintre cele mai emblematice situri arheologice din lume. Această descoperire sugerează că sub Parthenon se află vestigiile unui templu necunoscut, schimbând astfel înțelegerea noastră despre trecutul Acropolei și oferind noi răspunsuri la întrebările istorice dezbătute de secole.