O nouă minivacanţă pentru bugetari. Zile libere de la stat, în luna iunie

Publicat: 22 mai 2025, 13:33, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
O nouă minivacanţă pentru bugetari. Zile libere de la stat, în luna iunie
sursa foto: Shutterstock

Luna iunie vine cu vești bune pentru bugetari și angajații din România, aducând o nouă minivacanță, prilejuită de sărbători legale și o zi liberă suplimentară stabilită de Guvern. După mini-vacanța de 1 Mai, iunie oferă noi oportunități de relaxare, cu un total de trei zile libere plătite pentru majoritatea angajaților, iar pentru cei din învățământ, chiar patru.

Minivacanţă de patru zile

Conform Codului Muncii și calendarului oficial al sărbătorilor legale din 2025, România are 17 zile nelucrătoare recunoscute prin lege. Dintre acestea, 13 cad în timpul săptămânii, fiind zile libere plătite, în timp ce 4 sunt în weekend. Ministerul Muncii a propus printr-un proiect de Hotărâre de Guvern o zi liberă suplimentară, pentru a crea un weekend prelungit în jurul sărbătorii de Rusalii.

Prima zi a lunii iunie – Ziua Copilului – este deja o zi liberă legală. Deși în 2025 aceasta cade într-o duminică, sărbătoarea rămâne simbolic importantă pentru familiile cu copii. Următoarele zile libere vin rapid: Rusaliile, una dintre cele mai importante sărbători religioase ortodoxe, sunt celebrate pe 8 și 9 iunie (duminică și luni), oferind românilor o minivacanță de două zile. Pentru elevi și profesori, se adaugă și Ziua Învățătorului, pe 5 iunie, când unitățile de învățământ rămân închise.

În afara acestor zile stabilite de lege, există și alte tipuri de zile libere, oferite de angajatori sau garantate prin contracte colective de muncă. De exemplu, unele companii acordă zi liberă de 8 Martie pentru femei, sau în ziua de naștere a angajatului. De asemenea, salariații pot solicita învoiri sau concedii fără plată pentru nevoi personale, cu aprobarea angajatorului, însă acestea pot influența vechimea în muncă și stagiul de cotizare.

Totodată, legislația prevede concedii speciale, precum cel pentru îngrijirea copiilor sau a rudelor bolnave. Recent, a fost reglementat și concediul de îngrijitor, care permite angajaților să absenteze legal până la 5 zile pentru a îngriji o rudă bolnavă grav sau o persoană dependentă din gospodărie. Refuzul angajatorului de a-l acorda poate atrage sancțiuni.