O nouă modă: medicul lasă halatul pentru haina de politician

Publicat: 01 apr. 2024, 07:31, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
O nouă modă: medicul lasă halatul pentru haina de politician

La ora actuală, România se confruntă cu o criză acută de medici, dar, cu toate acestea, constatăm că o serie de doctori își abandonează profesia pentru un fotoliu de primar sau de președinte de consiliu județean.

Și nominalizarea medicului ortoped Cătălin Cârstoiu pentru Primăria Capitalei readuce în prim plan faptul că o serie de medici și-au abandonat cariera medicală pentru o funcție politică în administrația publică locală, ajungând primari sau președinți de consiliu județean. „Moda” medicului ajuns primar a fost lansată de Sorin Oprescu, care a candidat de două ori, fără succes, în 1998, fiind învins de Viorel Lis, și în 2000, când l-a bătut Traian Băsescu.

Dar, Oprescu a perseverat și, în 2008, a ajuns primar al Capitalei ca independent. În 2012 a obținut un al doilea mandat, tot ca independent, pe care însă nu l-a dus până la capăt din cauza …DNA, fiind condamnat în 2022 la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție, dar a scăpat de pușcărie fugind în Grecia. Ulterior, „moda” doctorului-primar a fost copiată de edilul de la Sectorul 4, medicul stomatolog Daniel Băluță, care a fost ales primar în 2016, iar astăzi candidează pentru un al treilea mandat. În schimb, moda de doctor-președinte de consiliu județean a fost patentată de medicul anestezist Nicolae Bacalbașa, care între 2012 și 2016 a fost președintele Consiliului Județean Galați. Astăzi, constatăm că modelul Oprescu și Bacalbașa a făcut prozeliți și o serie de medici candidează pentru un fotoliu de primar de municipiu sau de președinte de consiliu județean. Deja cazul ortopedului Cătălin Cârstoiu, candidatul PSD și PNL la Primăria Capitalei, a  devenit un caz de notorietate. Dar nu este singurul. Medicul-europarlamentar Tudor Ciuhodaru va fi candidatul AUR la Primăria Iași, medicul deputat Adrian Wiener a fost ales candidatul USR pentru Primăria Arad, iar medicul militar Bogdan Nica va candida din partea PNL la Primăria Ploiești. De asemenea, chirurgul Cătălin Grasu va fi candidatul PSD la Consiliul Județean Constanța. Practic, prin intrarea unor medici în politică, aceștia au cam uitat și chiar au încălcat jurământul lui Hipocrate, adică „Dacă voi respecta acest legământ fără să-l calc, fie să mă bucur pe deplin de viaţa şi de meseria mea, pururi cinstit de ceilalţi, iar dacă îl voi nesocoti şi voi fi un sperjur, merit să am o soartă dimpotrivă”. Numai că atragerea şi intrarea medicilor cu nume, prestigiu şi mai ales notorietate în politică, în jocurile şi propaganda clasei noastre politice actuale constituie florile la butoniera principalelor partide politice din ţara noastră.

Dar, la cei mai mulţi politicieni proveniţi din rândurile doctorilor, transformarea în politicieni nu este una de bun augur pentru cetăţenii care i-au votat şi aşteaptă să se pună în slujba comunităţii. Dimpotrivă, din postura de făcători de bine înainte să devină membri de partid, politicieni şi înalţi demnitari cu responsabilităţi clare, s-a dovedit că majoritatea medicilor ajunşi parlamentari, primari sau președinți de consilii județene au ajuns să servească doar interesele de partid, de grup, de gaşcă şi interesele proprii în detrimentul intereselor oamenilor și ale comunității. Se spune că coșciugul acoperă greșelile doctorilor iar cei mai buni medici din lume sunt: dr. Dietă, dr.Liniște și dr. Veselie. Însă, niciunul dintre medicii intrați în politică nu recunosc că au ales acest drum doar pentru o umbrelă de protecție personală și …ciolan! Astfel, jurământul lui Hipocrate a devenit o glumă pentru medicii care s-au lepădat de halatul alb pentru costumul de politician! Ore, cât e halatul, cât e halatul, dar cât costă haina de politician, domnilor doctori Băluță, Cârstoiu, Ciuhodaru, Wiener, Nica sau Grasu?