”O nouă pandemie poate fi un pumn în față, cu o mortalitate de 20%”, avertizează dr. Raed Arafat

Dacă nu ne vom pregăti pentru scenarii mai rele ca pandemia de covid,”o nouă pandemie poate fi un pumn în față, cu o mortalitate de 20%”, avertizează dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Trebuie să implementăm soluţii pe care le-am găsit în situaţiile de criză din cei doi ani şi să ne pregătim pentru scenarii chiar mai rele şi să fim mai bine pregătiţi. Dacă pandemia a fost, cum spuneam, o palmă peste obrazul nostru, cu o mortalitate de 2-3%, o nouă pandemie poate fi un pumn în faţă, cu o mortalitate de 20%. Dacă nu suntem pregătiţi împreună pentru asta după lecţiile învăţate, vom avea o situaţie mai grea decât pandemia de care am trecut”, a transmis dr. Arafat la Critical Infrastructure Protection Forum, citat de Agerpres.

Dr. Arafat s-a referit la presiunea foarte mare asupra sistemului de sănătate, la atacurile hibride, dezinformare și ”fake news” din pandemia de covid.

”Tot ce se putea întâmpla s-a întâmplat în pandemie. Iar pandemia ne-a arătat că deşi avem mecanismele de cooperare, trebuie să ne consolidăm resursele proprii dincolo de ce am avut”, a subliniat şeful DSU.

În opinia acestuia, „soluţia este crearea de mecanisme de cooperare la nivel internaţional, în cadrul cărora putem lucra împreună, putem avem exerciţii comune. Aici este esenţa – nu doar să colaborăm la dezastre, ci să ne pregătim în comun, înainte de dezastre”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...