O pacientă cu cancer agresiv și-a câștigat în instanță dreptul la tratament gratuit

O pacientă, suferindă de un tip de cancer extrem de agresiv, a dat în judecată Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentelor și așa și-a câștigat, în instanță, dreptul la tratament compensat 100%.

Magistrații instanței superioare, Curtea de Apel Alba Iulia, au admis cererea femeii în data de 30 octombrie 2023, transmite Alba24.

Pacienta suferă de adenocarcinom gastric. Medicul i-a prescris un medicament, dar acesta nu se află pe lista medicamentelor compensate. Trebuie precizat că, în cazul acestei paciente, tratamentul pe o lună costă 5.000 de euro. Or, pacienta, cu toate sacrificiile, nu poate să acopere  lunar această sumă pentru a continua tratamentul.

În motivarea magistraților din Alba Iulia,  se precizează: ”având în vedere aceste sacrificii, raportate la suma de bani necesară lunar pentru urmarea acestui tratament – 5.000 euro, ele din păcate nu mai pot fi continuate, astfel urmând a fi pusă în pericol viața reclamantei”.

În urma demersului în instață, magistrații au admis cererea pacientei și au dispus obligarea statului să îi compenseze 100% rețeta prescrisă de medic.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole