O rachetă SpaceX va lovi Luna

O rachetă SpaceX se află pe un curs de coliziune cu Luna, după ce a petrecut aproape şapte ani de zbor prin spaţiu, spun experţii. Racheta a fost lansată iniţial din Florida, în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare pentru a trimite un satelit meteorologic spaţial într-o călătorie de un milion de kilometri.

După ce a finalizat o ardere lungă a motoarelor sale şi a trimis Observatorul climatic din spaţiul cosmic profund al NOAA în drumul său spre aşa-numitul punct Lagrange – o poziţie neutră din punct de vedere gravitaţional de patru ori mai departe decât Luna şi în linie directă cu Soarele – a doua treaptă a rachetei a devenit abandonată. În acest stadiu, racheta se afla la o înălţime suficient de mare încât nu mai avea suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera terestră, dar, de asemenea, „nu avea energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună„, a explicat meteorologul Eric Berger într-o postare recentă pe Ars Technica. 

Primul caz neintenţionat de ciocnire cu Luna

Aşa că a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015„, a adăugat Berger. Observatorii spaţiali cred că racheta este pe cale să se intersecteze cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni, potrivit The Guardian. Bill Gray, care lucrează la un software pentru urmărirea obiectelor din apropierea Pământului, asteroizilor, planetelor minore şi cometelor, a declarat că este foarte probabil ca etapa superioară a rachetei Falcon 9 să lovească partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie.

Analistul de date a declarat într-o postare recentă pe blog că obiectul „a făcut un zbor lunar apropiat pe 5 ianuarie„, dar va face „un impact sigur pe 4 martie„. „Acesta este primul caz neintenţionat de ciocnire cu Luna, de care am cunoştinţă”, a adăugat Gray. Locul exact în care va lovi racheta rămâne neclar din cauza efectului imprevizibil al luminii solare care „împinge” asupra rachetei şi a „ambiguităţii în măsurarea perioadelor de rotaţie”, care ar putea modifica uşor orbita acesteia, potrivit acelorași experți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...