O zi fără taxă pe Podul Prieteniei

Publicat: 19 iun. 2023, 16:00, de Corina Matei, în ESENȚIAL , ? cititori
O zi fără taxă pe Podul Prieteniei

Tradiția se păstrează și în acest an, astfel că de ”Ziua Podului” nu se percepe taxa de trecere pe Podul Prieteniei, ce face legătura dintre Giurgiu și Ruse. Asta se întâmplă marți, 20 iunie.

În acest an, pe 20 iunie, se împlinesc 69 de ani de la darea în folosință a Podului Prieteniei, ce face legătura între Giurgiu și Ruse.

Inaugurat pe 20 iunie 1954, Podul Prieteniei era atunci considerat cel mai mare pod rutier și cale ferată din Europa, o construcție extrem de necesară pentru România și Bulgaria.
Podul Prieteniei are o lungime de 2800 de metri, fiind construit pe două nivele, unul rutier și unul feroviar, având și un trotuar pentru pietoni; în plus, este singurul pod mobil de peste Dunăre, care are posibilitatea de a se ridica atunci când trec ambarcațiuni mai înalte.

Pentru a marca acest simbol al prieteniei dintre cele două țări, dar și impactul social și economic oferit, marți, 20 iunie, taxa de trecere a podului Giurgiu-Ruse nu se plătește.

Astfel, vehiculele rutiere de transport persoane (autoturisme), cu cel mult 8+1 locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto, care trec podul peste Dunăre în sensul Giurgiu – Ruse, vor fi scutite de achitarea tarifului de trecere, în valoare de 15 lei.