Oamenii de știință au găsit motivul pentru care mai mulți băieți decât fete suferă de autism și ADHD

Publicat: 07 iul. 2025, 18:26, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Oamenii de știință au găsit motivul pentru care mai mulți băieți decât fete suferă de autism și ADHD

Oamenii de știință cred că au descoperit motivul pentru care băieții sunt de trei ori mai predispuși să fie diagnosticați cu autism și ADHD decât fetele.

E distorsionată imaginea creierului

Cercetătorii de la Universitatea din Rochester au sugerat că băieții ar putea fi mai vulnerabili la factorii de stres din mediu, cum ar fi substanțele chimice toxice „permanente”, pe măsură ce creierul lor se dezvoltă.

Se crede că aceste substanțe chimice distorsionează semnalele creierului, provocând schimbări comportamentale pe termen lung la băieți, cum ar fi anxietatea socială, dificultăți în a sta liniștiți și dificultăți în a urma instrucțiuni.

Prezente în tot ce ne înconjoară, de la sticle de plastic, haine și chiar apa potabilă, aceste substanțe chimice pot dura mii de ani pentru a se degrada și au fost asociate cu cancerul, infertilitatea și malformații congenitale.

Cât rău poate face substanța PFHxA

În studiul actual, oamenii de știință au identificat o substanță chimică specifică, cunoscută sub numele de PFHxA, care este utilizată în ambalajele alimentare din hârtie și în țesăturile rezistente la pete.

Cercetătorii spun că aceasta ar putea provoca comportamente de anxietate observate în autism și ADHD, dar, în mod ciudat, mai ales la băieți. Oamenii de știință au realizat un studiu în care au expus puii de șoareci la toxina respectivă prin intermediul mamei lor. Șoarecii femele au fost hrănite cu viermi de făină amestecați cu PFHxA în timpul sarcinii și în perioada alăptării.

Expunerea permanentă la substanțe chimice ar putea avea efecte de lungă durată asupra creierului

Administrarea substanței în acest mod a însemnat că puii de șoarece au fost expuși la toxină atât în stadiul embrionar, cât și în cel gestațional, prin sângele mamei, iar după naștere, prin laptele matern. Oamenii de știință au descoperit că puii de șoarece masculi au prezentat modificări alarmante în dezvoltare, inclusiv o scădere a nivelului de activitate, anxietate crescută și probleme de memorie.

Este semnificativ faptul că cercetătorii nu au observat aceleași schimbări de comportament la șoarecii femele. Chiar și la ani după ce șoarecii au fost expuși pentru prima dată la substanța chimică, aceștia prezentau încă tipare comportamentale asociate cu tulburările, sugerând că expunerea permanentă la substanțe chimice ar putea avea efecte de lungă durată asupra creierului.

Descoperiri „îngrijorătoare”

„Deși aceste efecte au fost ușoare, constatarea efectelor comportamentale doar la masculi amintește de multe tulburări de dezvoltare neurologică care afectează în mod preponderent bărbații”, au scris cercetătorii în European Journal of Neuroscience. Profesorul Elizabeth Plunk, prima autoare a studiului și expertă în medicina mediului, a descris descoperirile ca fiind „îngrijorătoare”.

„Înțelegerea impactului PFHxA asupra creierului în dezvoltare este esențială atunci când se propun reglementări privind această substanță chimică”, a adăugat specialistul.  Cercetătorii speră că acesta va fi primul dintr-o serie de studii care vor investiga efectele nocive ale PFHxA asupra creierului, cu un accent reînnoit asupra zonelor creierului responsabile de mișcare, memorie și emoții.

Ce este ADHD

Constatările vin pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la creșterea numărului de diagnostice de ADHD. Tulburarea de dezvoltare neurologică afectează concentrarea, controlul impulsurilor și nivelul de activitate. Cele mai comune simptome includ agitație, distragere a atenției, uitare, dificultăți în urmarea instrucțiunilor sau în gestionarea timpului și luarea de decizii impulsive.