Oamenii de știință vor să readucă la viață cele mai mari păsări din lume. Vor fi finanțați de regizorul filmului „Stăpânul inelelor”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/pasare1.jpg)
Oamenii de știință de la Collosal Biosciences, care anul trecut au reușit să transforme lupii cenușii în animale care seamănă foarte mult cu lupii uriași, au acum o altă dorință. Specialiștii au anunțat că vor încerca să „readucă la viață” un grup de păsări numite moa, care trăiau odinioară în Noua Zeelandă.
Cea mai mare specie atingea o greutate de 230 kg
Aceste păsări extraordinare includeau nouă specii, cea mai mare fiind moa gigantic din Insula de Sud, care avea o înălțime de 3,6 metri și o greutate de 230 kg. Colossal Biosciences va utiliza gene extrase din oasele moa pentru a crea păsări moderne care să semene foarte mult cu moa, specia dispărută. Este aceeași tehnică utilizată anul trecut pentru a transforma lupii cenușii în animale în lupi uriași.
Proiectul va primi o finanțare de 15 milioane de dolari
Proiectul oamenilor de știință va fi realizat în colaborare cu Centrul de Cercetare Ngāi Tahu de la Universitatea din Canterbury. Va beneficia de o finanțare de 15 milioane de dolari din partea regizorului filmului „Stăpânul inelelor”, Sir Peter Jackson.
„Odată cu recentă reînviere a lupului uriaș, Colossal Biosciences a făcut posibilă și readucerea la viață a speciilor dispărute. Mai sunt multe cercetări de făcut, dar putem începe să așteptăm cu nerăbdare ziua în care păsări precum moa sau huia vor fi salvate de la dispariție”, a declarat Peter Jackson, care deține una dintre cele mai mari colecții private de oase de moa.
Cum au dispărut uriașele păsări moa
Cele nouă specii de moa erau răspândite pe tot teritoriul Noii Zeelande până la sosirea primilor coloniști polinezieni, în jurul anului 1300 d.Hr. În doar 200 de ani, poporul care a devenit maori, a contribuit la dispariția tuturor speciilor de moa, prin vânătoare și defrișarea pădurilor.
Dispariția moa a dus, de asemenea, la o serie de schimbări în ecosistemul insular izolat al Noii Zeelande. La mai puțin de 100 de ani după dispariția moa, principalul lor prădător, enormul vultur Haast, n-a mai fost văzut. Acum însă, grație progreselor în tehnicile de editare a genomului, Colossal Biosciences ar putea reintroduce moa în habitatul său natural.
Primul pas al oamenilor de știință
Primul pas este recrearea genomului tuturor celor nouă specii de moa folosind ADN-ul străvechi păstrat în oasele conservate ale moa. Colossal Biosciences a început deja acest proces cu vizite la peșteri care conțin depozite de moa în zona tribală Ngāi Tahu și speră să finalizeze toate genomurile până în 2026.
Aceste genomuri vor fi apoi comparate cu cele ale celor mai apropiate rude în viață ale moa, emu și tinamou, pentru a vedea care gene au conferit moa trăsăturile sale unice.
Embrionul va fi crescut în interiorul unui ou de emu surogat
O selecție a acestor gene este apoi inserată în celule stem numite Primordial Germ Cell Culture, celule care se transformă în ovule și spermatozoizi, prelevate de la un emu. Aceste celule modificate genetic sunt lăsate să se dezvolte în gameți masculini și feminini și sunt utilizate pentru a crea un embrion, care va fi crescut în interiorul unui ou de emu surogat.