Octavian Berceanu, avertisment: Nu mai dați foc vegetației uscate. Vom ajunge să nu mai putem controla incendiile

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, este de părere că autoritățile ar trebui să meargă prin localități și să le explice oamenilor că nu ar trebui să mai dea foc vegetației uscate, fiindcă incendiile provocate sunt greu de controlat, în contextul temperaturilor uriașe din această perioadă.

 „E greu să mai asortăm acest obicei timpurilor pe care le trăim, pentru că temperatura la nivelul solului a crescut foarte mult în ultimii ani. Sezonul acesta uscat durează tot mai mult. Oamenii incendiază acele miriști unde au păioase, grâu sau alte culturi, închipuindu-și că perimetral cu aceste culturi vegetația e încă verde și nu va fi afectată.

Lucrurile stau total diferit. Avem vegetație uscată și în afara culturilor. În weekend chiar a fost în Mehedinți. Din cauza vântului puternic și a vegetației uscate, în câteva ore aveam o extindere a unui astfel de incendiu pe doi kilometri.

Oamenii poate au incendiat la doi kilometri distanță de primele gospodării din comună și au spus că nu are cum să ajungă incendiul acolo. Iată că incendiul a ajuns destul de repede acolo. Efortul pompierilor e fenomenal. Chiar am întrebat câtă apă aduc cu o mașină. Sunt doi metri cubi. Nu au cum să facă atâtea transporturi, ținând cont că nu au sursă locală. Nu e apă în proximitate să stingi aceste incendii”, a declarat Octavian Berceanu, pentru B1 TV.

Întrebat care ar fi soluțiile, șeful Gărzii de Mediu a răspuns:

„Trebuie să conștientizeze oamenii. Dăm și amenzi. Garda de Mediu e pe teren, identifică oamenii ale căror terenuri au fost incendiate, dar focul pleacă dintr-un loc și se extinde este 4 – 10 loturi ale altor proprietari care ei, săracii, nu au nicio vină, poate chiar pagubă. E greu de identificat de unde a pornit focul că se extinde în mai toate direcțiile. Cea mai bună soluție e ca autoritățile să meargă în aceste comunități, să le explice oamenilor că nu mai funcționează acest mod de lucru, că temperaturile la sol sunt cu 7 – 8 grade mai mari decât în anii precedenți. Avem 60 și ceva de grade la sol, întreaga vegetație se usucă și nu mai poți controla un astfel de incendiu”, a mai spus oficialul.

1 COMENTARIU

  1. Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu mai bine ar tăcea din gură că tare bine ar fi dar suntem de părere că acele autorități ar trebui să meargă prin localități şi să-şi facă datoria cum este scris la carte sa igienizeze şi să înfrumusețeze locul locul , nu să țină acel echipament tehnic in garaj si sa colecteze alte taxe şi alt impozite mărite de la cetățean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...