Octavian Berceanu, despre scandalul gunoiului: Sectorul 1 e vârful aisbergului. Se poate repeta în orice alt sector

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că situația din Sectorul 1 al Capitalei, acolo unde gunoaiele nu au fost ridicate de foarte mult timp, se poate repeta în orice alt sector.

Berceanu a declarat că Primăria Capitalei ar fi trebuit să aibă de ani buni un plan pentru gestionarea deșeurilor, însă în loc să facă acest lucru, a delegat problema către sectoare.

„Există locuri din care gunoaiele nu au fost ridicate de ceva timp. Din păcate, intervenția Gărzii de Mediu nu poate fi suficientă, noi avem o arie de competențe destul de restrânsă. Există niște instituții ale statului care poate se vor implica mai adânc în această problemă”, a spus Octavian Berceanu.

Octavian Berceanu: Ar fi trebuit să avem un plan municipal pentru gestiunea deșeurilor

El a declarat că a declașnat deja și sunt aproape finalizate mare parte din controale pe sectoare și pe salubruiști.

„Am declanșat deja și sunt aproape finalizate mare parte din controale pe sectoare și pe salubriști din București. Am desprins câteva idei interesante. În primul rând, de ceva ani buni, conform legislației, în momentul în care ajungi la o saturație de peste 75% din capacitate de depozitare, trebuie să anunți autoritățile ca să întreprindă acțiuni pt depozitare și sortare. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar noi am depășit de mult cei 75%.

Mai mult, ar fi trebuit să avem un plan municipal pentru gestiunea deșeurilor, el abia acum e în dezbatere publică. Asta trebuia să se fi întâmplat acum câțiva ani de zile. În momentul de față, sectorul 1 e vârful aisbergului, e ce ne lovește când ieșim pe stradă, dar problema e mult mai mai mare, e și la nivelul celorlalte sectoare, care ar fi trebuit să aibă locuri de depozitare puse la dispoziție de Primăria București”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu.

Berceanu: Consiliului General a delegat către sectoare, în mod abuziv, problema deșeurilor din București

Octavian Berceanu a mai declarat că, în mod normal, Primăria București trebuia să pună la dispoziția salubriștilor capacități de depozitare, eventual contracte cu sortatoriii.

„În 2019, printr-o hotărâre a Consiliului General s-a delegat către sectoare, în mod abuziv, problema deșeurilor din București. Primăria Generală e cea care trebuie să se ocupe și trebuia să se ocupe de acum 4 ani de zile. Primăriile de sector au încercat cumva să peticească aceste neajunsuri, dar undeva sacul se rupe. S-a rupt la sectorul 1, dar se va rupe și la celelalte sectoare, pentru că acum nu avem capacități”, a explicat el.

Berceanu spune că salubristul sau primăria de sector pot fi amendați, dar acest lucru nu ridică deșeurile și nu creează capacități de depozitare.

„Si dacă înlăturăm gunoiul de pe străzi, ce facem în lunile următoare, când avem o capacitate atinsă la limită?.

Avem indicii că, din păcate, la nivelul tuturor sectoarelor partea de gestiune și trasabilitate a deșeurilor aproape că nu există. Nu există contracte cu organizații de trasabilitate a deșeurilor. Nu există la nivelul PMB contracte cu depozitele de deșeuri care să stea în picioare în următorii ani, din cauza capacității reduse. Nu există contracte care să ne ofere o viziune clară vis-a-vis de sortarea deșeurilor. Nu există nicăieri colectare selectivă impusă”, a adăugat el.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole