Octavian Berceanu: Rata condamnărilor pe infracțiuni de mediu este sub 1%. E ca și cum ai sponsoriza infracționalitatea

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că rata condamnărilor pentru infracțiuni de mediu în România este sub 1%. Invitat la o emisiune TV, șeful Gărzii de Mediu a vorbit despre situația din Urlați, acolo unde au fost descoperite grămezi uriașe de gunoaie aruncate într-o vale. 

Un primar trebuie să fie, în primul rând, un manager. Dacă nu este capabil, indiferent de votul cetățenilor, trebuie să învețe să fie capabil. Dacă vrea să rămână pe funcție, așa mi se pare corect. Nu a venit să ne păcălească, oricare ar fi acest primar, de la primarul capitalei la primarul vreunui sătuc, nu a venit să ne păcălească ci să ne facă viața mai ușoară.

Un primar plătește acum 500 de lei amendă (n. red. – pentru infracțiuni de mediu). Cred că mai trebuie adăugat un zero sau chiar două, în funcție de gravitatea faptei. Dar mai este o problemă, odată ce faci o plângere penală și nu se întâmplă nimic, iar rata condamnărilor pe infracțiuni de mediu este sub 1%, despre ce vorbim? Este ca și cum ai sponsoriza infracționalitatea de mediu în România. Trebuie să dai șpagă ca să ajungi să fii condamnat pe o infracțiune de mediu în România, altfel nu ai cum.

O amendă de 50.000 de lei pentru un primar care strânge gunoaie și le astupă cu pământ ar fi adecvată, este o amendă la nivel european, mi se pare corectă. Prejudiciul este același și pentru un om din România și pentru un om din Germania, doar că în Germania te și privează de libertate pentru astfel de fapte. Acolo ajungi în pușcărie. Ar trebui să se întâmple și la noi la fel, categoric.

Odată ce ai deversat niște zeci, sute de camioane de deșeuri și ai pus pământ peste ele, acolo or să zacă niște ani de zile și vor distruge pânza freatică, distrug vegetația, ne distrug sănătatea, de fapt – nu poți să mai folosești o fântână în zona respectivă, trebuie să te muți dacă deja locuiești acolo. Ce să faci în localitatea respectivă, de unde să îți tragi apă? Nu poți să mai ai apă potabilă, e clar”, a spus Octavian Berceanu, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole