Octavian Jurma: Ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare chiar în mijlocul valurilor

Epidemiologul Octavian Jurma consideră că autorităţile din România nu trebuie să mai discute despre măsuri de relaxare înainte ca valurile epidemiei de COVID-19 să fi trecut, el arătând că astfel de măsuri dau de înţeles oamenilor că şi pericolul generat de virus a trecut.

 Jurma subliniază că nivelul real de infectare este de până la şapte ori mai mare decât cel raportat oficial şi apreciază că testarea în şcoli pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 va fi un eşec.
 „Cea mai mare problemă pentru noi este dacă vom repeta sau nu acest imens dezastru – în week-end vom depăşi 20 de mii de decese în valul patru – şi dacă vom aplica aceleaşi măsuri vom avea aceleaşi rezultate. Pentru că este definiţia nebuniei să crezi că poţi obţine rezultate diferite făcând acelaşi lucru. Şi atunci, noi, în primul rând, ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare chiar în mijlocul  valurilor. Noi nici nu am depăşit bine vârful valului patru, deja anunţăm măsuri de relaxare. Asta demobilizează populaţia, îi dă de înţeles că valul s-a terminat, deşi incidenţa este în continuare uriaşă, să nu uităm că România testează mult mai puţin, deci incidenţa reală este de cinci până la şapte ori mai mare, chiar şi acuma”, a afirmat Octavian Jurma sâmbătă, la Digi 24. 

Acesta a precizat că înainte de finalul acestei luni România va ajunge să înregistreze aproximativ 2500 de noi cazuri de îmbolnăvire zilnic.

Medicul atrage atenţia asupra faptului că perioada care urmează, a sărbătorilor de iarnă, este una în care mobilitatea oamenilor creşte.

Acesta a precizată că testarea în şcoli „va fi probabil un eşec, aşa cum este ea gândită şi anunţată”. 

Octavian Jurma a dat, totodată, exemplul Italiei, despre care spune că „acolo clasa politică s-a mobilizat în spatele medicilor, nu în faţa medicilor, ca în România”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...