Octavian Jurma: Valul trece, dar ”este cutremurător”. Mulți copii și-au pierdut părinții în pandemie

Publicat: 09 feb. 2022, 16:45, de Puterea.ro, în COVID 19 , ? cititori
Octavian Jurma: Valul trece, dar  ”este cutremurător”. Mulți copii și-au pierdut părinții în pandemie
Octavian Jurma (Foto: Facebook)

Octavian Jurma semnalează una dintre dramele provocate de pandemie: mulți, prea mulți copii sunt sufocați de teama pentru sănătatea părinților și mulți, prea mulți copii au rămas fără unul sau ambii părinți, ori fără un bunic. ”Impactul pandemiei asupra copiilor este cutremurator și siguranța lor depinde exclusiv de responsabilitatea adulților din jurul lor”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook.

”Dincolo de riscul direct al infecției asupra sănătății lor pe termen scurt și lung, impactul emoțional este adesea foarte puternic. Copiii înțeleg situația în care ne aflăm și sunt îngrijorați de viață și sănătatea celor pe care îi iubesc. Ei nu vor ca mama sau tata, bunicul sau bunica, fratele sau măturșa să se îmbolnăvească, cu atât mai puțin să se îmbolnăvească din cauza lor. Un alt impact devastator îl are pierderea unui părinte într-un moment de criză. Multe clase din România au acum elevi care și-au pierdut un părinte din cauza pandemiei, transmite Octavian Jurma.

Este o dramă la scară planetară, dovadă un articol din prestigioasa revistă The Lancet, citat de medicul Jurma. Potrivit acestui articol, în perioada 1 martie 2020 – 30 aprilie 2021, la nivel global, peste un milion de copii au rămas orfani de un părinte sau au pierdut una din persoanele cu rol primar în creșterea și îngrijirea sa, la care se adaugă încă 500.000 de copii care au pierdut un bunic sau alte persoane cu rol secundar în creșterea și îngrijirea lor, scrie medicul Jurma.

În opinia acestuia, adevarata dimensiune a acestei drame este încă necunoscută. El crede că numărul copiilor infectați în acest val este mult mai mare comparativ cu valurile precedente și că suntem abia la început în privința deceselor înregistrate în valul al cincilea pandemic.  

De asemenea, medicul condamnă faptul că ”i-am pus (pe copii) în linia întâi a pandemiei și acum stăm cu sufletul la gură să vedem dacă va fi sau nu boala cu ei”.