Oierii despre pretul la miel, în acest an. “Nu este suficient, dar nici nu vrem să speriem cumpărătorii”

Chiar dacă prețul din acest an la carnea de miel este mai mare cu 30-40%, față de anul trecut, nu se poate spune că este un nivel în măsură să-i mulțumească pe crescători. Și aceasta în condițiile în care costurile de producție s-au mărit semnificativ, în special la porumb, și probabil vor mai crește. Oierii sunt conștienți, însă, că nu pot cere mai mult, pentru că ar rămâne fără cumpărători.

La acest moment, prețul în viu la poarta fermei este de 19-20 lei pe kilogram, ar cererea vine din partea intermediarilor care cumpără miei pentru Paștele catolic pentru țări precum Italia sau Grecia.

Din păcate, la raft, prețurile sunt cu mult mai mari, în jur de 45 lei/kg, o realitate pe care o cunosc și fermierii care recunosc totuși că n-au ce face, din moment ce nu ține de ei.

“Se pare că există ceva cerere în piață, este mai bine acum față de alți ani. Prețul variază de la 18 lei la 20 lei/kg în viu. Se caută miei cu greutate de 15 – 22 kilograme”, a declarat pentru Puterea Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei „Păstorul Crişana” din județul Arad.

Cât despre Paștele ortodox, fermierul speră să se mențină cererea, pentru că legat de preț nu speră la ceva majorări.

“Nu putem spune dacă prețul va mai crește până la Paște, pentru că nu știm ce cerere va mai fi. Miei sunt, dar depinde si dacă este cerere. Cine spune că se vând un milion de miei până la Paște sau că mai crește prețul cu 2 lei/kg, alea sunt povești. (…) Nu este suficient prețul acesta, dar nu vrem să speriem nici cumpărătorii, pentru că dacă marfa este scumpă, lumea renunță la ea”, a mai precizat Cioranu.

La rândul lui, Ghiță Ciobanul, pe numele real Gheorghe Dănulețiu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor din România, vorbește și el de un preț de circa 20 lei/kg în viu pentru mieii cu greutate mică, față de 18,5-19 lei/kg pentru animalele cu greutăți mai mari.

“Momentan este ok, dar dacă costurile cresc, dacă porumbul ajunge la 2 lei/kg, de exemplu, va fi destul de greu”, recunoaște oierul de la Jina, Sibiu.

 Piețele externe

România este un exportator important de ovine pe piața internațională, unde vinde anual aproximativ două milioane de animale, în principal către statele arabe, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

Piețele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord reprezintă mijloace de desfacere foarte importante. În ultimii ani, România a exportat în medie peste 1,6 milioane capete ovine anual în Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait și Israel.

În același timp, comerțul intra-comunitar a fost destul de activ, cu o medie anuală de peste un milion de capete în state membre ca Spania, Italia, Franța sau Ungaria.

 

 

 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Tavan prabusit peste o pensionara intr-un supermarket din Bucuresti

Tavan prăbușit peste o pensionară într-un supermarket din București. Femeia a...

Incident șocant într-un supermarket din Capitală, acolo unde o parte din tavan s-a prăbușit peste clienți! O femeie de 70 de ani a ajuns...

Hidroelectrica, lăsată fără bani! 1 miliard de euro ajung la bugetul...

Cea mai valoroasă companie a statului va rămâne fără bani de investiții pentru că tot profitul va trebui să-l dea acționarilor, așa cum au...