Olaf Scholz cere Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania

Uniunea Europeană ar trebui să deschidă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania pentru a-şi respecta promisiunea de integrare a Balcanilor de Vest, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz, în a doua zi a unui turneu în regiune, relatează Reuters.

Într-o declaraţie susţinută la Skopje, Scholz a spus că invazia rusă din Ucraina a arătat că este important ca Europa să fie unită şi a salutat sprijinul Macedoniei de Nord pentru sancţiunile împotriva Kremlinului.

„Este foarte important să se ofere o nouă dinamică acestui proces”, a spus Scholz într-o conferinţă de presă cu premierul nord-macedonean Dimitar Kovacevski.

„Voi susţine ca următorii paşi să se întâmple”, a adăugat el.

Kovacevski a subliniat „numeroasele reforme dificile” pe care le-a adoptat Macedonia de Nord pentru a adera la UE, inclusiv schimbarea numelui pentru a răspunde obiecţiilor Greciei.

Actualul obstacol principal este o dispută cu Bulgaria în privinţa istoriei şi a limbii.

Scholz, care s-a prezentat ca un mediator în timpul acestui turneu în Balcanii de Vest, urmează să ajungă sâmbătă şi la Sofia, unde va avea discuţii cu premierul Kiril Petkov.

Cancelarul german a făcut din aderarea la UE a Balcanilor de Vest o prioritate de politică externă, pentru a reduce tensiunile regionale tot mai mari şi pentru a contracara influenţa Rusiei şi Chinei.

Vineri, el s-a aflat în Serbia şi Kosovo, unde a făcut apel la liderii celor două state să ajungă la un acord pentru normalizarea relaţiilor. Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008, nerecunoscută de Belgrad.

1 COMENTARIU

  1. Pana una alta consiliul jai care in mod normal trebuia saptamana asta sa accepta romania in schengen asa cum promisese macron ,a mai dat un pumn in gura romanilor si nu a acceptat intrarea romaniei in schengen.a fost mai rau nici macar nu au supus la vot asa cum era normal.cum sua prin vicepresedinta sua a spus clar ca pentru romani nu se vor elimina vizele (asta a spus la bucuresti nesimtita asta ,a spus ca are nevoie de carne de tun si atat),romania ramane batjocora lui iohannis,psd,pnl,udmr,ue,sua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole