Viitorul „sună bine”: Trilaterala AUKUS anunță noua cooperare în domeniul războiului hipersonic, contrahipersonic şi electronic

Regatul Unit, Statele Unite şi Australia au anunţat că vor dezvolta în comun arme hipersonice în cadrul pactului lor de securitate AUKUS pentru zona indo-pacifică menit să contracareze influenţa tot mai mare a Chinei în regiunea Pacific, relatează AFP. 

Rachetele hipersonice, care pot atinge de cinci ori viteza sunetului sau mai mult, sunt mai rapide şi mai manevrabile decât rachetele standard, ceea ce le face mai dificil de interceptat.

Statele Unite au testat cu succes, în octombrie 2021, această tehnologie folosită deja de Rusia sau China.
Ne angajăm (…) astăzi să începem o nouă cooperare trilaterală în domeniul capacităţilor de război hipersonice, contrahipersonice şi electronice”, au declarat liderii american Joe Biden, britanic Boris Johnson şi australian Scott Morrison, potrivit unui comunicat comun, citat de agerpres.ro.

Prima utilizare cunoscută în condiţii reale de luptă

Aceştia au convenit, de asemenea, să ”extindă schimbul de informaţii şi să aprofundeze cooperarea în materie de inovaţie în domeniul apărării”.

În martie, Rusia a susţinut că a folosit rachete hipersonice în Ucraina, ceea ce ar fi prima utilizare cunoscută în condiţii reale de luptă a acestui sistem testat pentru prima dată în 2018.

Washingtonul, Londra şi Canberra au anunţat în septembrie 2021 parteneriatul strategic AUKUS pentru regiunea Indo-Pacific, vizând China, dar fără a o numi, notează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...