Omicron: Jumătate dintre răceli pot fi Covid, avertizează cercetătorii britanici

Publicat: 23 dec. 2021, 19:33, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Omicron: Jumătate dintre răceli pot fi Covid, avertizează cercetătorii britanici

Dureri în gât, nasul curge, dureri de cap: sunt șanse ca să fie Covid, avertizează cercetătorii britanici. O echipă de specialiști  de la Zoe Covid Study din Marea Britanie estimează că jumătate dintre persoanele cu simptome asemănătoare răceii au de fapt Covid.

Avertismentul vine pe fondul exploziei de cazuri Covid din ultima săptămână determinate de varianta Omicron, confirmate în Marea Britanie.

Aproximativ 144.000 de persoane se infectează zilnic, mulți dintre ei prezentând simptome. Pentru cea mai mare parte dintr ei boala este ușoară și nu au deloc simptome. Dar, așa cum se știe, Covid-19 poate fi asociată cu stări grave și foarte grave, mai ales în cazul persoanelor nevaccinate.

Tim Spector, cercetător britanic, coordonatorul aplicației Zoe Covid Study, recomandă ca, în cazul în care apar simptome asemănătoare răcelii, să se facă un test Covid,transmite BBC.

Majoritatea persoanelor pozitive la Omicron se vor resimți mult mai mult comparativ cu o răceală obișnuită, începând cu durere în gât, nasul care curge și dureri de cap.

Experții britanici spun că numărul infecțiilor se dublează la fiecare două-trei zile, ceea ce îngrijorează autoritățile sanitare.

Până acum, studiile preliminare sugerează că, față de celelalte variante, Omicron este asociată cu forme mai ușoare și cu un număr mai mic de persoane care fac forme grave.

Autoritățile sanitare britanice recomandă efectuarea de teste rapide Covid înainte de  întâlnirea cu prietenii și familia de Crăciun, pentru identificarea persoanelor asimptomatice dar infectate și, deci,  care pot transmite virusul celor din jur.