OMS avertizează: 1 din 4 spitale din întreaga lume nu dispune de apă. La ce riscuri sunt supuși angajații și pacienții

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că în urma unui raport s-a constatat că una din patru instituții medicale din întreaga lume nu dispune de serviciu de aprovizionare cu apă. Conform organizației, acest lucru supune personalul sanitar și pacienții unui risc mai mare de a se infecta cu Covid-19.

Raportul înregistrat de OMS și UNICEF pe date preluate din 165 de țări arată că aproximativ 1,8 miliarde de persoane vizitează sau lucrează în spitale care nu dispun de aprovizionare cu apă de bază.

“Activitatea într-o unitate sanitară fără apă, salubrizare şi igienă seamănă puţin cu a-i trimite pe medici şi pe asistenţii medicali să lucreze fără echipament de protecţie personală”, a precizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, amintind că “aprovizionarea cu apă, salubrizarea şi igiena în unităţile sanitare sunt fundamentale pentru a opri COVID-19”.

Conform OMS, proporţia profesioniştilor din domeniul sanitar infectaţi cu noul coronavirus este mult mai mare decât în restul populaţiei: aceştia reprezintă mai puţin de 3% din populaţie, însă 14% din cazurile raportate la nivel mondial.

“Trimiterea profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi a persoanelor care au nevoie de tratament către unităţi fără apă curată, toalete sigure sau chiar săpun, le pune viaţa în pericol”, a subliniat, de asemenea, directorul general al Unicef, Henrietta Fore, mai scrie sursa citată. 

Raportul mai arată că una din patru instituţii de asistenţă medicală din lume nu dispune de servicii de aprovizionare cu apă, una din trei nu asigură o igienă adecvată a mâinilor în cazul în care este acordată îngrijirea, una din zece nu are acces la serviciile de salubrizare, iar una din trei nu îşi sortează deşeurile corespunzător.

Situație catastrofală în 47 de țări de pe Pământ

În 47 dintre cele mai puţin dezvoltate țări ale planetei situația arată catastrofal, susține OMS.

Una din două instituţii sanitare nu dispune de un serviciu de aprovizionare cu apă potabilă de bază, una din patru nu este echipată cu dispozitive de spălare a mâinilor acolo unde se asigură îngrijirea medicală, iar trei din cinci nu au acces la serviciile de salubrizare de bază.

Potrivit OMS şi Unicef, costul pentru înfiinţarea serviciilor de aprovizionare cu apă în unităţile sanitare din cele 47 de ţări cel mai puţin dezvoltate s-ar ridica la 1 dolar pe cap de locuitor. În medie, exploatarea şi întreţinerea acestor servicii ar necesita 0,20 de dolari pe cap de locuitor în fiecare an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole