OMS cere majorarea taxelor la băuturile alcoolice

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut guvernelor majorarea taxelor pe băuturile alcoolice, inclusiv pe produsele care sunt scutite, cum este vinul, în unele țări europene.

Potrivit OMS, taxele ar trebui mărite și în cazul băuturilor îndulcite. OMS face aceste propuneri în condițiile în care, la nivel global, 2,6 milioane de oameni mor din cauza abuzului de alcool și 8 milioane, din cauza alimentației nesănătoase.

Directorul pentru promovarea sănătății din cadrul OMS, Rudiger Krech, consideră că majorarea acestor taxe ar contribui la revenirea la o alimentație sănătoasă. ”Are un efect pozitiv asupra societății”, spune Rudiger Krech, citat de Reuers.

 În opinia acestuia, este vorba despre ”mai puține boli și disfuncții, dar și de venituri mai mari pentru ca guvernele să ofere servicii publice”. De asemenea, reducerea consumului de alcool contribuie la prevenirea actelor de violență și a accidentelor rutiere.

În prezent, se apreciază că taxele pe alcool sunt ”scăzute și nu sunt concepute optim”. Pe de altă parte, în 22 de țări, mai ales în Europa,  vinul nu este impozitat deloc, motiv pentru care OMS cere guvernelor să mărească taxele și să taxeze toate tipurile de alcool.

În sprijinul acestei cereri, OMS vine cu cifre îngrijorătoare: consumul de alcool este cauza a peste 200 de boli, inclusiv unele forme de cancer, ciroză hepatică și afecțiuni cardiovasculare.

La rândul lor, asociațiile din industria alcoolului susțin că, odată cu mărirea taxelor, vor înregistra o scădere a vânzărilor, a veniturilor, ceea ce poate duce la falimentul unor companii.   

Mai multe articole...

Cele mai citite articole