OMS, criticată dur: În cazul unei boli, poate doar să spere să fie invitată să ancheteze

Mai mulți experți independenți au realizat un raport în care critică Organizația Mondială a Sănătății și spune că pandemia a scos la iveală fragilitățile instituției, pe care o acuză că are mijloace insuficiente și „o putere limitată” în fața statelor.

Potrivit raportului, OMS şi China ar fi putut să acţioneze mai repede şi mai ferm pentru a alerta omenirea în ianuarie 2020.

Documentul dezvăluie şi faptul că OMS „nu a fost înzestrată cu mijloace suficiente pentru a îndeplini ceea ce se aşteaptă de la ea” şi că această agenţie din cadrul ONU nu deţine nicio putere de constrângere.

„În cele din urmă, OMS nu are puterea să facă să se respecte ceva, oricare ar fi acel lucru, sau să ancheteze” pe cont propriu „într-o ţară”, a declarat Ellen Johnson Sirleaf, într-o conferinţă de presă.

„În cazul apariţiei unei boli noi, singurul lucru pe care OMS poate să îl facă este să ceară să fie invitată (în acea ţară, n.r.) şi să spere că va fi invitată”, a adăugat ea.

Grupul independent consideră „frapantă” „puterea limitată” a OMS în cazul apariţiei unor boli, mai ales în ceea ce priveşte „posibilitatea de a implementa pe plan local mijloace de sprijin şi de limitare”.

„Apelurile la cooperare sunt insuficiente pentru a se asigura o participare efectivă a statelor (…) cu disciplina, transparenţa, responsabilizarea şi rapiditatea dorite”, se afirmă în acelaşi raport.

„Toate statele membre îşi îndreaptă atenţia spre OMS pentru a obţine un leadership, o coordonare şi recomandări, dar nu îi conferă autoritatea, accesul şi finanţarea necesare pentru a reuşi. Este clar că acest model nu funcţionează”, a declarat fosta preşedintă a Liberiei, scrie Agerpres.

Grupul de experţi consideră, de asemenea, că sistemul mondial de alertă pandemică nu este adaptat nevoilor actuale.

Într-o majoritate tot mai mare a cazurilor, OMS află despre alerte ce vizează declanşarea unor epidemii prin intermediul reţelelor de socializare sau a informaţiilor apărute în presă, au constatat autorii raportului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...