OMS: Interdicțiile de călătorie în alte țări și obligația vaccinării nu suprimă transmiterea coronavirusului

Organizația Mondială a Sănătății consideră că aplicarea interdicțiilor generale privind călătoriile, ca obligativitatea vaccinării celor care trec frontierele ”nu sunt eficace pentru a suprima transmiterea internațională” a coronavirusului, transmite Le Figaro.

În timp ce noul val pandemic de Covid-19 provocat de varianta Omicron a dus la restricții inedite în Europa, inclusiv pentru persoanele vaccinate, în Italia sau Austria, Comitetul de urgențe din cadrul OMS a emis o serie de recomandări, în special în privința călătoriilor internaționale, finalizate la 13 ianuarie și publicate, miercuri, 19 ianuarie.

Se recomandă în special eliminarea sau relaxarea interdicțiilor legate de călătoriile internaționale, deoarece ele nu oferă o valoare adaugată și continuă să contribuie la stresul economic și social al statelor membre, explică Comitetul OMS.

Într-adevăr, OMS estimează că implementarea interdicțiilor generale  de călătorie ”nu sunt eficace pentru pentru suprimarea propagării intrernaționale” și ar putea descuraja raportarea transparentă și rapidă a variantelor emergente îngrijorătoare.

OMS reamintește, de asemenea, că măsurile privitoare la călătorii, cum sunt masca, depistarea, izolarea/carantina și vaccinarea, trebuie să se bazeze pe evaluarea riscurilor și trebuie să se evite de a pune povara financiară pe umerii călătorilor.

De exemplu, țări ca Australia sau Noua Zeelandă sunt azi închise turiștilor. SUA și Finlanda sunt inaccesibile turiștilor nevaccinați.

OMS consideră că obligația de a prezenta o dovadă a vaccinării contra Covid-19 pentru călătoriile internaționale este excesivă. Comitetul OMS recomandă să nu se ceară o dovadă a vaccinării contra Covid-19 pentru călătoriile internaționale ca singura cale sau condiție pentru a permite călătoriile internaționale, având în vedere accesul mondial limitat și distribuirea inechitabilă a vaccinurilor împotriva Covid-19.

Statele ar trebui să aibă o abordare bazată pe riscuri, pentru facilitarea călătoriilor internaţionale, prin ridicarea sau modificarea măsurilor cum ar fi testarea şi carantina, după caz, conform cu directivele OMS.

Comitetul OMS, prezidat de francezul Didier Houssin, a modificat şi una dintre recomandările referitoare la campania de vaccinare în lume. Experţii invită comunitatea internaţională să facă astfel încât 70% din populaţia tuturor ţărilor să fie vaccinată până la începutul lunii iulie 2022 şi să integreze vaccinarea împotriva Covid-19 în serviciile de sănătate de rutină.

În acest sens, OMS recomandă țărilor, care au o acoperire vaccinală mare în cazul categoriilor de populație cu risc înalt, să acorde prioritate vaccinării la nivel global. Și asta înainte de imunizarea copiilor și adolescenților sănătoși, care au cele mai mici riscuri de face forme grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...