OMS: La nivel global, aproximativ 300 de copii cu hepatită de cauză necunoscută

Publicat: 05 mai 2022, 21:31, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
OMS: La nivel global, aproximativ 300 de copii cu hepatită de cauză necunoscută

În prezent, specialiștii investighează care este agentul care declanșează ceea ce s-a numit hepatita de cauză necunoscută. Ei studiază trei ipoteze: o nouă tulpină de adenovirus, o infecție Covid-19 în antecedent, sau ambele cu evoluție în același timp.

Până acum, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că, la nivel global, hepatita severă, de cauză necunoscută a fost detectată la aproximativ 300 de copii din peste 20 de țări. Un factor comun depistat în majoritatea cazurilor este un adenovirus, despre care specialiștii spun că a revenit în forță după pandemie.

OMS a raportat un deces în cazul unui copil afectat de această formă de hepatită severă.

Cele mai multe cazuri au fost depistate în Europa, mai precis în Marea Britanie, unde în prezent sunt investigate peste 140 de cazuri.

Majoritatea copiilor din Marea Britanie au avut o formă ușoară de inflamație hepatică. Totuși, 10 copii au avut nevoie de transplant de ficat.

Inițial, copiii au prezentat vărsături și diaree, simptome urmate de îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, numită icter.

La niciun copil nu au fost depistate virusurile hepatitice A, B, C, D și E.

În prezent, nu sunt elemente să credem că această formă de hepatită are tendința de a se extinde în întreaga lume.

OMS spune că încă nu este clar dacă este o creștere reală a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a acestei boli, care altcumva rămânea nedetectată.

Pe de altă parte, un tip de adenovirus  – F41 – a fost detectat în sângele a peste un sfert din  totalul copiilor cu această formă de hepatită.

Sunt specialiști din Marea Britanie care susțin că în cazul copiilor mici, faptul că ei nu au fost expuși influenței virusurilor obișnuiți din cauza izolării din perioada pandemiei, i-a făcut pe cei mici vulnerabili pentru că nu au dobândit o protecție anterioară naturală. Dar specialiștii investighează și alte cauze, cum ar fi apariția unei noi tulpini de adenovirus, o infecție anterioară cu Covid sau ambele apărute simultan.