OMS: Omicron pare mai blând, dar ar putea să provoace apariția unei variante mai periculoase

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că Omicron, deși este mai puțin patogenă, din cauza transmisibilității foarte mari este posibil să  ducă la apariția unei noi variante mai periculoase.

Catherine Smallwood, responsabilă pentru situații de urgență în cadrul OMS, citată de AFP, a declarat: „Cu cât Omicron se răspândește mai mult, cu cât se transmite mai mult și cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă”, a spus ea.

Rate de infecție în creștere foarte semnificative în Europa de Vest

„În momentul de față Omicron este mortal, poate provoca moartea (…) Poate un pic mai puțin decât Delta, dar cine poate spune ce ar putea aduce următoarea variantă?”.

Responsabilul OMS avertizează că ”ne aflăm într-o fază foarte periculoasă, cu rate de infecție în creștere foarte semnificative în Europa de Vest, iar impactul real al acestui lucru deocamdată nu este prea clar”.

Deși „la nivel individual, riscul de spitalizare este probabil mai mic” în cazul variantei Omicron decât în cazul variantei Delta, Omicron ar putea reprezenta o amenințare mai mare în general, din cauza numărului de cazuri, subliniază Catherine Smallwood”.

Atunci când numărul de cazuri crește atât de mult, este posibil ca mult mai multe persoane cu boli grave să ajungă la spital sau chiar să moară”, a spus ea.

În premieră, Marea Britanie, care a anunțat marți că a înregistrat peste 200.000 de cazuri noi zilnic, confruntându-se cu o criză sanitară din cauza lipsei de personal provocată de valul de Omicron.

Se așteaptă ca Franța să se apropie de 300.000 de cazuri marți, au declarat autoritățile.

Smallwood afirmă că se așteaptă la scenarii similare în alte țări europene: „Chiar și în sistemele de sănătate mari și bine echipate, există dificultăți reale în acest moment (… ) În opinia oficialului OMS, aceste scenarii sunt urmarea faptului că varianta Omicron se răspândește foarte ușor și generează o explozie a numărului noi de cazuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...