OMS: Omicron se răspândește mai repede. Vaccinurile anti-Covid sunt mai puțin eficiente

Varianta Omicron a coronavirusului responsabilă de Covid-19 pare să se răspândească mai rapid comparativ cu varianta Delta, să provoace simptome mai puțin severe și să facă vaccinurile mai puțin eficiente, a anunțat, duminică, Organizația Mondială a Sănătății, transmit agențiile de presă. De asemenea, OMS subliniază că datele sunt în continuare parțiale.

Omicron este prezent acum în 63 de țări, a precizat OMS pe baza datelor oficiale ale responsabililor, transmise din ultimele zile. Această răspândire mult mai rapidă a Omicron este înregistrată nu numai în Africa de Sud, unde Delta era mai puțin relevantă, dar și în Regatul Unit, unde această variantă domină.

OMS nu știe deocamdată – din cauza insuficienței datelor –  dacă această rată de răspândire ridicată în populațiile cu imunitate puternică vine de la faptul că Omicron ”scapă imunității, profită de transmisibilitatea mai mare inerentă sau este vorba de o combinare a celor două elemente”. OMS prezice, totodată, că este probabil ca Omicron să depășească Delta în zonele unde există transmitere comunitară.

Simptome mai ușoare?

Datele deținute în prezent sunt insuficiente pentru a se stabili gradul de gravitate a bolii provocate de Omicron, deși, pentru moment, simptomele par să fie ușoare spre moderate, chiar și în Africa de Sud, unde a fost depistat, ca și în Europa.

În privința vaccinurilor anti-Covid, puținele date disponibile ca și profilul genetic al Omicron sugerează ”o scădere a eficacității” în legătură cu protecția contra ”infecției și transmiterii”.

La rândul lor, laboratoarele Pfizer și BioNTech, care au pus la punct unul dintre cele mai eficace vaccinuri contra Covid până acum – au dat asigurări, la sfârșitul săptămânii trecute, că produsul lor este în continuare eficace contra Omicron, după administrarea dozei a treia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...