Omul cu lipici la monedele de aur

Șeful Radet din Brașov, Mircea Marian împreună cu mâna sa dreaptă Gheorghe Corboș, au fost arestați preventiv săptămâna trecută de magistrații Tribunalului din orașul de sub Tâmpa pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, cei doi inculpați din acest dosar ar fi dispus și coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziție directă publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câștigarea mai multor contracte de lucrări și servicii de către societățile comerciale implicate în cauză. Printre altele, Mircea Marian este acuzat că ar fi primit două autoturisme evaluate la peste 70.000 de euro. Prejudiciul cauzat Serviciului Public Local de Termoricare Brasov este de aproape 1,2 milioane de lei. 

Extrem de cunoscut în rândul amatorilor de numismatică și artă veche, fostul boss al Radet Brașov, Mircea Marian este și mare colecționar de monede, în special monede de aur. Cu un nume inventat în mediul online, Mircea Uzlina alias Marian, fostul șef al Radet Brașov achiziționează de la cele mai cunoscute case de licitații din străinătate, prin firmele unor interpuși, parte și ele într-un dosar penal, valori numismatice pe care Uzlina le-a licitat personal pentru ei în afara țării, printre casele de licitații foarte cunoscute din lume numărându-se Sonntag, Wag-Online, Heritage.

Uzlina are un obicei sfânt, de care nu se dezice. Tot ce cumpără de pe grupurile de licitații din mediul online din România o face cu banii cash, în mână. Dincolo de acest aspect, spun sursele noastre, fostul șef Radet are și 2-3 dealeri apropiați cu care lucrează prin intermediul cărora cumpără produse de mare valoarea numismatică. Unul dintre aceștia este si Florian Ilie, un nume foarte cunoscut și el în lumea numismaticii din România. Personaj uns cu toate alifiile, Ilie a fost implicat nu demult într-un dosar penal legat de obținerea unor monede dacice din județul Constanța. Pentru a scăpa basma curată de problemele penale, Ilie a făcut un denunț la Poliția Constanța în care „și-a turnat” colegii din numismatică procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Judecătoria Constanța. Mulțumită lui Ilie, Poliția Constanța a efectuat cele 23 de percheziții în urmă cu peste 1 an de zile, atunci când au fost confiscate mai bine de 2000 de monede care deveniseră proprietatea unor colecționari și comercianți de astfel de artă numismatică. Lume din care, Uzlina a reușit să își facă o colecție impresionantă de monede fără însă a vehicula și sume mari de bani prin contul personal, ci numai prin dealeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...