Omul de afaceri Ion Leu, condamnat la șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Publicat: 16 mai 2024, 16:22, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Omul de afaceri Ion Leu, condamnat la șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

Tribunalul Buzău a dictat marți o sentință de șapte ani de închisoare cu executare pentru antreprenorul buzoian Ion Leu, acuzat de evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit Jurnalul de Buzău, prejudiciul adus bugetului de stat de către omul de afaceri se ridică la peste 2 milioane de euro, motiv pentru care pedeapsa a fost atât de aspră.

Ion Leu, cunoscut pentru afacerile sale din domeniul construcțiilor și comerțului cu alcool, administrează mai multe firme care derulează lucrări cu autoritățile publice din județul Buzău. Printre firmele implicate se numără „Leu Prod Com” S.R.L., „Leu DistriCom” S.R.L., și „Leu AquaCultură” S.R.L., toate din Cernătești, Buzău. Sentința include și interzicerea exercitării unor drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales în funcții publice sau de a administra societăți comerciale, pe o durată de trei ani după executarea pedepsei principale.

Pe lângă pedeapsa principală, Tribunalul Buzău a dispus și măsuri asiguratorii asupra bunurilor lui Ion Leu, pentru a acoperi datoriile către Direcția Generală a Finanțelor Publice. Printre acestea se numără terenuri, imobile și echipamente industriale, toate în valoare de milioane de lei. De asemenea, instanța a impus plata unor sume considerabile către stat, însumând aproximativ 2,6 milioane de lei, reprezentând taxe și accize neplătite, plus dobânzile aferente.

Sentința poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Ion Leu, implicat într-un dosar de corupție și la Cochirleanca

În luna ianuarie a acestui an, Ion Leu a fost implicat într-un alt dosar de corupție alături de primarul comunei Cochirleanca, Nicolae Stancu, legat de efectuarea unor lucrări neautorizate.

Primarul Nicolae Stancu a fost condamnat recent de Judecătoria Râmnicu Sărat la plata unei amenzi penale de 18.000 de lei pentru corupție, într-un caz legat de lucrări de asfaltare efectuate fără autorizație. Aceasta nu este singura problemă legală a edilului, care mai are un dosar penal în așteptare pentru o altercație violentă cu viceprimarul din timpul alegerilor locale din 2020.

Ion Leu și Nicolae Stancu au fost trimiși în judecată pentru asfaltarea ilegală a mai multor străzi din comuna Cochirleanca, fiind acuzați de încălcarea normelor legale în vigoare. Primarul Stancu trebuie să respecte măsuri de supraveghere pe durata unei perioade de probă de doi ani.

Cazul lui Ion Leu subliniază importanța combaterii evaziunii fiscale și corupției la nivel local, autoritățile continuând să monitorizeze atent respectarea legislației financiare și a reglementărilor de construcții.