OMV Petrom face o achiziție importantă și se implică în trei proiecte de energie regenerabilă

Publicat: 07 iun. 2024, 18:53, de Cristina Cohuț, în ECONOMIE , ? cititori
OMV Petrom face o achiziție importantă și se implică în trei proiecte de energie regenerabilă
Sursa foto: economedia.ro

Vineri, pe 7 iunie, OMV Petrom a anunțat achiziționarea unei participații de 50% în trei proiecte de energie regenerabilă, cu o capacitate totală de 130 MW, de la compania Renovatio.

Această tranzacție mărește portofoliul comun total deținut de cei doi parteneri la peste 1,1 GW, conform OMV Petrom.

„Proiectele pentru reducerea amprentei de carbon, a noastră şi a clienţilor noştri, sunt o componentă centrală a strategiei noastre. Circa o treime din investiţiile de 11 miliarde de euro până în 2030 vor fi alocate proiectelor cu conţinut redus şi zero de carbon”, a declarat Christina Verchere, director general al companiei.

Tranzacția este o completare a anunțului făcut la începutul anului referitor la achiziția unui pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care administrează proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate de aproximativ 1 GW.

Finalizarea tranzacțiilor este prevăzută pentru a doua parte a anului 2024, sub rezerva îndeplinirii unor condiții. Valoarea achiziției nu a fost dezvăluită, iar noile proiecte au deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice.

Proiectele vor fi dezvoltate, construite și operate în colaborare cu Renovatio.

„Suntem încântaţi să extindem parteneriatul nostru cu OMV Petrom, ţintind împreună către tranziţia energetică şi o economie sustenabilă bazată pe inovaţie şi tehnologii prietenoase cu mediul. Energia verde pe care o vom produce în cadrul proiectelor din portofoliul nostru comun este un pas esenţial în direcţia unui viitor aliniat cu obiectivele de mediu globale”, a subliniat Aurel Arion, directorul general al Renovatio.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom se distinge ca fiind cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 41 milioane bep în 2023.

Grupul desfășoară activități în România și în țările vecine prin intermediul unei rețele de aproximativ 780 de benzinării, sub brandurile OMV și Petrom. La finele anului precedent, OMV Petrom era deținută în proporție de peste 43% de către acționari români. Statul român, prin Ministerul Energiei, deținea 20,7%, iar fondurile de pensii din România dețineau 22,5%, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești.

Despre Renovatio

Renovatio este activă în diverse domenii și integrează dezvoltarea și construirea proiectelor de energie regenerabilă cu tehnici inovatoare pentru operațiuni și mentenanță. Compania se ocupă, de asemenea, cu furnizarea pe termen lung a energiei verzi către clienți, implementarea proiectelor de eficiență energetică, stocarea energiei, precum și cu realizarea și extinderea primei rețele de stații de încărcare a vehiculelor electrice din România.

OMV a anunțat extinderea stațiilor de încărcare

La sfârșitul lunii mai, OMV Petrom a finalizat achiziționarea Renovatio Asset Management. Această companie deține cea mai extinsă rețea de încărcare pentru vehicule electrice din România, cuprinzând peste 400 de puncte de încărcare.

OMV Petrom a anunțat că această achiziție deschide perspective de creștere, estimându-se că numărul punctelor de încărcare va ajunge la aproximativ 650 până în 2026. Tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței și de Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.