ONU: Acord privind extinderea cu şase luni a mecanismului de ajutor transfrontalier din Siria

Un acord a intervenit între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a prelungi cu şase luni mecanismul de ajutor umanitar transfrontalier în Siria, aşa cum dorea Rusia faţă de Occidentul care cerea o extindere cu un an, au făcut cunoscut luni surse diplomatice, scrie AFP.

Acest mecanism a expirat duminică seara. Un vot al Consiliului de Securitate este aşteptat luni seară pentru a confirma prelungirea dispozitivului şi pentru a prevedea reînnoirea acestuia în ianuarie pentru încă şase luni, sub rezerva adoptării unei noi rezoluţii, au declarat sursele.

Textul de consens prevede ca ONU să preia utilizarea punctului de trecere Bab al-Hawa, situat la frontiera dintre Siria şi Turcia.

Proiectul de rezoluţie redactat de Irlanda şi Norvegia solicită, de asemenea, un raport special către secretarul general al ONU privind nevoile umanitare cel mai târziu la 10 decembrie şi solicită o informare periodică la fiecare două luni cu privire la punerea în aplicare a dispozitivului transfrontalier şi a celui care prevede furnizarea de ajutor umanitar de la Damasc peste linia frontului.

„Vom adopta proiectul nostru cu o modificare minimă”, a declarat pentru AFP ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski. Rusia s-a opus prin veto vineri unui proiect occidental, susţinut de restul Consiliului de Securitate, care prevedea prelungirea mecanismului transfrontalier cu un an.

„Vom adopta rezoluţia” care confirmă acest acord al Consiliului pentru şase luni, a declarat un ambasador al unei ţări influente în cadrul acestui organism, sub protecţia anonimatului.

Pentru a fi adoptat, un text trebuie să obţină cel puţin nouă voturi din cincisprezece, fără vot negativ de la vreunul din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (Statele Unite ale Americii, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China).

Dispozitivul transfrontalier al ONU este în vigoare din 2014 şi, prin punctul de trecere Bab al-Hawa, vine în ajutorul a peste 2,4 milioane de persoane din regiunea Idlib (nord-vest) sub control al grupărilor jihadiste şi al rebelilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...