ONU: Aproape 520.000 de refugiaţi din Ucraina au plecat din țară

Aproape 520.000 de refugiaţi din Ucraina au trecut începând de joi frontiera spre ţări vecine după declanşarea invaziei ruse, potrivit celui mai recent recensământ al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) publicat luni seara, informează marţi AFP.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a înregistrat până luni la orele 15:00 GMT exact 519.057 de persoane care au fugit începând de joi din calea luptelor violente dintre trupele ruse şi armata ucraineană, în această ţară cu peste 37 de milioane de locuitori în teritoriile controlate de Kiev, care nu includ Crimeea anexată şi zonele aflate sub controlul separatiştilor.

Polonia, care şi-a declarat sprijinul ferm pentru Ucraina, a primit începând de joi cel mai mare număr de refugiaţi. În total, UNHCR înregistra în cel mai recent recensământ 281.300 de refugiaţi, cu numai 300 mai mulţi decât luni dimineaţa.

Pe reţelele sociale, oamenii se organizează, fac colecte de bani, medicamente, oferă locuinţe, hrană sau transport gratuit pentru refugiaţi.

Înainte de această criză, Polonia găzduia deja circa 1,5 milioane de ucraineni veniţi majoritatea pentru a munci în această ţară membră a Uniunii Europene.

Ungaria a primit începând de joi 93.938 de refugiaţi, cu 9.500 mai mulţi decât se înregistrau luni dimineaţa, potrivit UNHCR. Această ţară numără cinci puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, astfel că mai multe oraşe de frontieră, printre care Zahony, au amenajat clădiri publice în centre de primire a refugiaţilor, unde civili unguri vin să ofere produse de primă necesitate sau asistenţă.

Pe teritoriul Republicii Moldova au sosit până acum 38.388 de refugiaţi.

În România, s-au refugiat începând de joi 34.361 de persoane din Ucraina, potrivit UNHCR, cu 2.000 mai mulţi în decursul zilei de luni. Au fost înfiinţate două tabere pentru primirea de refugiaţi din Ucraina, una la Sighet, goală deocamdată, şi alta la Siret, de unde cei circa 40 de refugiaţi aflaţi acolo vor fi transferaţi către centre de primire.

Potrivit acestui cel mai recent raport al UNHCR, 30.000 de refugiaţi din Ucraina au trecut frontiera spre Slovacia, începând de joi. Dintre aceştia, 13.940 au intrat în Slovacia duminică, a anunţat luni poliţia slovacă pe pagina sa de Facebook.

UNHCR a precizat de asemenea că 40.759 dintre aceşti refugiaţi şi-au continuat drumul, odată trecută frontiera ucraineană, spre alte ţări europene, cu 6.000 mai mulţi decât la numărătoarea precedentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Polițist chemat de șef să-și ceară scuze față de un judecător,...

Un tânăr polițist a fost chemat să dea socoteală pentru că s-a contrat cu un judecător de la Înalta Curte. Șeful lui i-a spus...

Majorări salariale la Metrorex

După luni de negocieri, sindicaliștii Metrorex au obținut majorări salariale de 13%, începând cu 1 noiembrie 2023. Majorările salariale vor fi aprobate în ședința...